Kako će mladi u Novom Pazaru obeležiti Svetski dan mentalnog zdravlja?

Kako će mladi u Novom Pazaru obeležiti Svetski dan mentalnog zdravlja?

Mladi iz Novog Pazara organizovaće sutra uličnu akciju povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja gde će otvoriti dijalog o značaju nege mentalnog blagostanja. Ovaj skup otvorenog je tipa i održaće se na gradskom trgu sa početkom u 12 časova. 

Nakon šestodnevnog seminara koji je organizovala Inicijativa mladih za ljudska prava “YIHR“, zadatak mladih Novopazarki i Novopazaraca koji stoje iza sutrašnjeg projekta, bio je da na kraju seminara organizuju akciju u svom gradu.

Poslednja dva dana programa bila su posvećena radu na idejama za lokalnu akciju u Novom Pazaru, uz mentorsku i logističku podršku YIHR-a.

Ideja organizatora/ki inspirisana međunarodnim Danom mentalnog zdravlja realizovaće se u centru grada gde će učesnici imati priliku da svedoče različitim aktivnostima koje upućuju na značaj vođenja brige o mentalnom zdravlju.

“Ovo je za mene jako bitna stvar i veliko mi je zadovoljstvo da imam priliku da sa ovakvom ekipom organizujem aktivnost ovog tipa i to baš u našem gradu.
 U maloj sredini kao što je naša, sve teme o mentalnom zdravlju su tabu teme i o njima se ne govori onoliko koliko bi trebalo. To je veoma loše – smatram da omladina nema kome da se obrati kada se nađe u problemu. Iz godine u godinu se stanje menja, ali mi i dalje nismo dostigli dovoljno visok nivo edukacije mladih o mentalnom zdravlju, a posledice needukovanog starijeg stanovništva se vide u svim segmentima društva. Upravo zbog toga sam srećna što imamo priliku da organizujemo ovakvu akciju jer smatram da smo nakon ovoga korak bliži tom napretku koji nam je neophodan“, rekla je mlada Hana Kuč, učenica završne godine Gimnazije i jedna od organizatorki ove akcije.

Između ostalog, svi zainteresovani će imati priliku da rade anonimnu anketu koja će se ticati mentalnog zdravlja, a osim toga i da anonimno ostave problem koji ih sprečava da se obrate za pomoć.

Svetski dan mentalnog zdravlja obeležava se 10. oktobra svake godine s ciljem podizanja svesti o problemima mentalnog zdravlja.

Podsetimo, petnaest mladih osoba iz Novog Pazara i okoline imalo je priliku da učestvuje na programu pod nazivom “Između nas“, koji je organizovala Inicijativa mladih za ljudska prava od 28. septembra do 3. oktobra u Novom Pazaru.

Na pitanje šta je jedan od najvećih dobijenih uvida na ovom programu, kako navode iz Inicijative, učesnica Mina Mehmedović je odgovorila: “Da stojim više iza svojih stavova i da je to okej. I da su moje reakcije na meni lično teške teme okej i da je okej igrati se!“.

Program “Između nas“ i sutrašnja akcije realizovani su uz podršku Evropske omladinske fondacije Saveta Evrope.

Podsećanja radi, ekipa portala A1 je sredinom prošle godine, istraživala temu mentalnog zdravlja kod dece. U Novom Pazaru, svake godine se broj dece sa poremećajem u ponašanju povećava za dvadeset, dok u svetu svako peto dete ima problem sa mentalnim zdravljem.

CATEGORIES
Share This