Još 320 hiljada evra za Smart City centar u Novom Pazaru

Još 320 hiljada evra za Smart City centar u Novom Pazaru

Projekat Smart City centar Novi Pazar dobio je finansijsku podršku od EU PRO Plus programa u iznosu od 321.344 evra za kompletno opremanje ove ustanove. Ukupna vrednost ovog projekta procenjena je na 408.085 evra, a preostali iznos od 86.741 evra obezbeđen je iz drugih izvora, saznaje A1 portal.

Cilj ovog projekta je završetak izgradnje Smart City Centra, prostora od 1.050 metara kvadratnih, namenjenog IT industriji. Centar će biti opremljen sa 180 radnih mesta, pružajući tako potencijal za otvaranje novih radnih mesta i unapređenje lokalne ekonomije. Takođe, centar će pružiti mogućnost održavanja obuka za stručnjake iz IT sektora, doprinoseći razvoju veština i kapaciteta lokalne radne snage. SC Novi Pazar okupljaće mlade IT stručnjake iz grada i regiona, a cilj je da preraste u tehnološki park u kojem će mladi stručnjaci razvijati i realizovati svoje ideje. Predviđeno je da dogradnjom proširenje dobiju Regionalno pozorište i Kulturni centar.

Početak izgradnje ovog centra bio je planiran za jun prošle godine, ali je u avgustu iste godine Gradska uprava Novog Pazara obustavila tender za izbor izvođača tih radova, jer nije bilo zainteresovanih. Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj i gradska uprava su za izgradnju tog prostora obezbedili 75 miliona dinara, od čega je to Ministarstvo uložilo 45 miliona. Prvu pametnu zgradu Novi Pazar je trebalo da dobije do kraja prošle godine, ali je taj rok prolongiran zbog navedenih razloga.

Ovaj projekat predstavlja važan korak u stvaranju modernog poslovnog okruženja i podrške razvoju inovativnih tehnologija u Novom Pazaru. Očekuje se da će Smart centar doprineti povećanju konkurentnosti grada u IT sektoru, privlačenju investicija i stvaranju povoljnog ambijenta za razvoj digitalne ekonomije.

Realizacija projekta se očekuje u narednom periodu, a njegovi rezultati će imati dugoročan pozitivan uticaj na ekonomski razvoj regiona i kvalitet života lokalnog stanovništva.

CATEGORIES
Share This