Istraživanje: Čak 79 odsto mladih informiše se preko društvenih mreža

Istraživanje: Čak 79 odsto mladih informiše se preko društvenih mreža

U Srbiji i dalje dominiraju televizija i internet portali, ali sa jednom bitnom razlikom – taj trend nije isti kada govorimo o mlađim generacijama. Čak 24 odsto generacije od 1996. do 2012. godišta ne želi uopšte da se informiše. Istraživanje koje smo sproveli pokazalo je da se 79 odsto mladih informiše putem društvenih mreža, a po prvi put u Srbiji Instagram ima više korisnika nego Fejsbuk – 3,05 miliona, istakla je Slađana Komatina iz Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) na konferenciji „Na kojoj smo medijskoj frekvenciji” u okviru projekta Nova pismenost, koji zajednički realizuju Propulsion i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Direktor projekta Nova pismenost Darko Soković naglasio je da programi ne smeju da budu samo u funkciji zabave, već i podsticanja publike na sticanje novih znanja, navika, kreiranje kulturnih potreba, razvijanje kritičkog mišljenja, kao i izvor objektivnog informisanja o događajima iz okruženja.

Program Nova pismenost radi s građanima, medijima, kompanijama, obrazovnim sistemom, influenserima i državnom upravom, da bi se najbolje prakse medijske, informacione i digitalne pismenosti našle među temeljima savremenog srpskog društva.

Izvor: N1

RUBRIKE
Podeli