ISG: Pridružujemo se zahtevima sa protesta koji nose naziv „Srbija protiv nasilja“

ISG: Pridružujemo se zahtevima sa protesta koji nose naziv „Srbija protiv nasilja“

Građani Novog Pazara protestom u petak pridružuju zahtevima sa protesta koji nose naziv „Srbija protiv nasilja“ sa posebnim akcentom na smenu ministra policije, navodi se u saopštenju Inicijative slobodnih građana(ISG).

Oni u svom saopštenju navode da  je  ministar policije najodgovorniji za ponašanje policijaca.

„Ministar policije je najodgovornije lice za nasilničko ponašanje policajaca posebno u Sandžaku gde i nakon počinjenih nedela nad Bošnjacima policajci ne bivaju kažnjeni već nagrađeni, što rezultira nove zločine i strah među Bošnjacima u Srbiji. “ , navodi se u saopštenju ISG.

Inicijativa slobodnih građana u svom saopštenju dodaje da građani Novog Pazara zahtevaju najtežu kaznu za svirepog ubicu mladića Ervina Ćelahmetovića iz Priboja, smenu načelnika granične policije i komandira PS Priboj, otkaz i kazne svim policajcima i službenicima koji nisu sprečili ubistvo i nisu sprečili bekstvo ubice, otkaz i kazne svim policajcima koji su pomogli ubici da pobegne, javno saopštenje ministra policije u kojem će obrazložiti šta se desilo sa policajcima koji su prošle godine u Priboju pozivali pesmama na novi genocid nad Bošnjacima, pooštravanje kazni za svaku vrstu ratnohuškačke retorike i poruka koji šire međunacionalnu i međuversku mržnju i netoleranciju.„Pripadnici policije i drugih bezbednosnih službi bi trebalo da štite sve građane, a ne da građanima druge nacionalnosti prete genocidom, istrebljenjem i da ih svirepo ubijaju. Sama činjenica da se ubistvo desilo na javnom mestu na kojem je bilo još policajaca i drugih službenika, a niko od njih nije sprečio ubistvo ili ubicu da pobegne, je poražavajuća i šteti ugledu R. Srbije, ministarstvu unutrašnjih poslova kao i svim policajcima u zemlji.Posebno poražavajuća je činjenica da je nekoliko policajaca pomoglo ubici da pobegne nakon ubistva.“ stoji u saopštenju Incijative slobodnih građana.Oni u svom saopštenju zaključuju da dok se ne ispune zahtevi koji bi trebalo da se podrazumevaju, smatraju i smatraće da je, kako kažu,  ubistvo Bošnjaka od strane policajca rezultat prestanka funkcionisanja pravne države, a pre svega tužilaštva i pravosuđa kao i višedecenijskog nekažnjavanja izvršioca gnusnih zločina, dodajući da je država Srbija je država svih građana, ali da bi je svi osećali svojom domovinom, neophodno je da ona svojim odnosom pokaže da je svima majka, a ne nekima majka a drugima maćeha!

Inače, Inicijativa slobodnih građana pozvala je građane Novog Pazara na mirno okupljanje „Sandžak protiv nasilja“ u petak na Gradskom trgu.

Kako su u pozivu na društvenim mrežama naveli na ovaj način će građani izraziti “sve veću potrebu za zaštitom i unapređenjem ljudskih i građanskih prava sa posebnim osvrtom na prava nacionalnih manjina u Srbiji”.

Protest je najavljen za petak, 26. maj, u 18 časova.

Foto: ISG

CATEGORIES
Share This