ISG: Grad duguje oko 4 ipo miliona eura

ISG: Grad duguje oko 4 ipo miliona eura

Grad Novi Pazar je tokom poslednjih 10 godina iz budžeta izdvojio preko 130 miliona dinara za pokrivanje kamatnih troškova, što na godišnjem nivou iznosi preko 110 hiljada eura, navodi se u saopštenju Inicijative slobodnih građana građana (ISG). Oni dodaju da su trenutna dugovanja grada oko 4 ipo miliona eura.

U želji da podeli ključne informacije sa javnošću, Inicijativa je istakla podatke koji ukazuju na velike iznose budžetskih sredstava usmerenih ka otplati kamata tokom protekle decenije.

“Nedavno smo podneli zahtev za dobijanje informacija od javnog značaja Gradskoj upravi Novog Pazara i dobili smo odgovor koji je izazvao duboku zabrinutost. Tokom protekle decenije, primetan je značajan iznos sredstava koji se izdvaja iz gradskog budžeta Novog Pazara isključivo za otplatu kamata. Tačnije, iz budžeta grada je preusmereno 133.193.688,00 rsd, odnosno 1.135.496 eura, samo na pokrivanje kamatnih troškova. Ovo znači da je prosečno 113.550 eura godišnje potrošeno isključivo na kamate tokom poslednjih 10 godina, tačnije od 2013. do 2022.“, stoji u saopštenju ISG.

Dok se grad kontinuirano zadužuje putem kreditiranja i istovremeno plaća visoke kamate, postavljaju pitanje kako će ova praksa uticati na nadolazeće generacije i šta će ostati kao dug budućim generacijama.

“U ovom trenutku, ukupan dug grada iznosi 527.474.235,00 rsd, što je ekvivalentno 4.496.796 eura“, iz ISG navode u nastavku.

Inicijativa Slobodnih Građana apeluje na Gradsku upravu Novog Pazara da hitno istraži alternative i pronađe nove pristupe kako bi se smanjili ovako značajni finansijski troškovi. Cilj je da se oslobode sredstva za suštinske potrebe grada i da se izbegne bespotrebno plaćanje kamata, dodaju, kako bi grad bio zaštićen od dodatnog opterećenja dugovima.

CATEGORIES
Share This