GOTOVO NESTVARNO: Novopazarka sa dva identiteta

GOTOVO NESTVARNO: Novopazarka sa dva identiteta

Igrom slučaja ili je sudbina tako htela, Novopazarka S.A. otkrila je da je osoba sa dva matična broja. Ona kaže, da, iako ima 30 godina, do sada nije imala većih problema. Inače, pola dokumentacije se vodi pod starim matičnim brojem, koji je ,uzgred budi rečeno nevažeći, a pola pod novim matičnim brojem.

GOTOVO nestvarno zvuči podatak da neko može da ima dva matična broja. Još nestvarnije da su oba bila – važeća.I to godinama!Da ima ’’duplikat’’ S.A. je otkrila sasvim slučajno-u Domu zdravlja kada je otišla na pregled a zdravstveni karton joj izgubljen. I dok je čekala da dobije novi, medicinska sestra ju je upitala koji od dva validna jedinstvena matična broja želi da upiše?!!!

Iako je Novopazarka S.A. rođena mnogo posle  1976-te godine kada se Zakonom  o uvođenju jedinstvenog matičnog broja građana u SFRJ  matični broj određivao prema mestu boravka i kada  nije bilo računara, zbog čega je dolazilo do dupliranja brojeva, u današnje vreme kada je sve digitalizovano greške se i dalje dešavaju-postoje ljudi koji imaju duple jedinstvene matične brojeve.

’’Ja sam u početku mislila da se ona sa mnom šali, ali ona je i dalje insistirala na tome da odaberem jedan broj. Onda sam shvatila da je vrag odneo šalu! Nisam mogla da verujem da se to meni dešava, i da se takve stvari opšteno dešavaju. Putovala sam, vizirala pasoš  i prelazila granice bez problema! I…bum! Imam dva matična broja!’’, kaže za portal A1 S.A.

Onda Novopazarka kreće u Sizifov posao-pronalaženje problema i rešavanje istog. Da paradoks bude veći, grešku pri upisu u knjigu jedinstvenih matičnih brojeva građana napravili su oni čiji je primarni posao upravo dodeljivanje istih. U slučaju naše sagovornice grešku su napravili predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Policijska uprava u Novom Pazaru.

’’ Zbog ove greške ja sada nemam osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, već samo diplomu fakulteta. I dok sam pokušavala da rešim svoj problem, saznala sam da ja nisam jedina građanka Novog Pazara koja ima dva matična broja. U narednim godinama sa istim i sličnim problemom javiće se još puno onih kojima je po rođenju dodeljeno dva matična broja’’,zaključuje naša sagovornica.

Zakon o jedinstvenom matičnom broju je stupio na snagu 1. januara 1979. i on propisuje da se jedinstveni broj deci rođenoj posle toga određuje po mestu rođenja. Ukoliko građaninu nije određen matični broj, nadležni organ mora da ga odredi prilikom prijave prebivališta i izdavanja lične karte. Tako je posle stupanja na snagu ovog zakona najvećem broju građana i određen JMBG.

Dž.Z.

CATEGORIES
Share This