Gorivo budućnosti i to na Mesecu

Gorivo budućnosti i to na Mesecu

Novi lunarni mineral u obliku kristala koji se krio unutar uzoraka prikupljenih na Mesecu 2020. godine, otkrili su kineski naučnici. Naime, Kina je treća zemlja koja je otkrila ovaj novi mineral , posle Sjedinjenih Država i bivšeg Sovjetskog Saveza. Novi mesečev mineral pronađen je u česticama lunarnog bazalta koje se ispituje u laboratorijama u Kini. Čangezit-(Y) je fosfatni  mineral i stubasti kristal a nazvan po kineskoj mitološkoj boginji meseca.

Do ovog otkrića su došli istraživači sa Pekinškog istraživačkog instituta za geologiju uranijuma koji su pronašli jedan kristal Čangezita-(Y) koristeći difrakciju rendgenskih zraka dok su proučavali čestice prikupljene na Mesecu.

Komisija za nove minerale, nomenklaturu i klasifikaciju (CNMNC – Commission on New Minerals, Nomenclature and Classification) Međunarodnog mineraloškog udruženja (International Mineralogical Association – IMA) potvrdila je da se radi o novom mineralu, prema izveštajima kineskih državnih medija .

Misija „Čange-5“ koja je sletela na mesečev Oceanus Procellarum u decembru 2020. bila je prva misija za vraćanje lunarnih uzoraka od sedamdesetih godina prošlog veka.

Misija je prikupila 1,73 kilograma uzoraka mesečevog tla i bezbedno ih isporučila na Zemlju, što je dovelo do niza otkrića. Kristali minerala su bili izuzetno sićušni, oko jedne desetine veličine dlake ljudske kose.

Očekuje se da će sledeća kineska misija na Mesec, „Čange-6“, pokušati da prikupi prve uzorke sa druge strane Meseca koja nikada nije okrenuta ka Zemlji.

Da li je Čangezit-(Y) potencijalni izvor helijuma-3, goriva budućnosti?

Kinezi tvrde da novootkriveni mineral sadrži helijum-3, izotop koji su mnogi naučnici proglasili za idealno gorivo fuzionih reaktora, zato je pronalazak kineskih naučnika izazvao veliko interesovanje geologa s obzirom na to da se veruje kako helijum-3 ima potencijal da promeni svet.

Naučnici su još od programa Apolo znali da površina Meseca sadrži zalihe helijuma-3. Glavna prednost fuzije helijuma-3 u odnosu na fuziju pomoću tricijuma i deuterijuma, izotopa vodonika, je da ne stvara radioaktivne neutrone. Njegov glavni nedostatak je što je postizanje kontrolisane reakcije fuzije sa helijumom-3 daleko teže nego korišćenjem konvencionalnijih goriva.

Otkriće kineskih naučnika postojanja helijuma-3 upućuje na zaključak da bi Mesec od sredine do kraja 21. veka mogao da postane budući „Persijski zaliv“.

Naravno, ostaje problem da se tehnologija fuzije helijuma-3 pokrene i verovatno neće postati realnost pre sredine ovog veka.

 

CATEGORIES
Share This