Ganić: Preti nam još jedna opasnost izazvana korona virusom

Ganić: Preti nam još jedna opasnost izazvana korona virusom

Epidemiološka situacija u Novom Pazaru je zabrinjavajuća, jer je poslednjih dana došlo do naglog povećanja broja obolelih od Covida-19 kod dece, učenika, profesora i drugih lica u javnim institucijama rekao je za A1 epidemiolog Safet Ganić.On kaže da nam sada preti još jedna opasnost koja u kombinaciji sa koromna virusoom može biti kobna.

Ono čega se epidemiolog Safet Ganić plašio od prošle godine, dočekalo nas je ove, a to je moguća kombinacija sezonskog gripa sa korona virusom.Simptomi su isti, a da li jedno ili drugo otkriva se samo putom PCR testa,koji prema rečima Ganića nije uvek pouzdan.

“Ulazimo u redovni period kad je kod nas pojava sezonskog gripa u porastu.Ima sporadičnih slučajeva kombinacije gripa i korona virusa, što može da bude zabrinjavajuće”, rekao je Ganić.

On dodaje da je jedini način zaštite od gripa i korona virusa poštovanje epidemioloških mera i vakcinacija, koja nije slavno prošla ni kada je sezonski grip u pitanju.

“Mi smo imali vakcinaciju protiv sezonskog gripa, ali je i ona podbacila.Mislim da u rezervi imamo preko 1000 doza protiv sezonskog gripa.Građani su imali mogućnost i pravo da se vakcinišu, nisu prihvatili.Slično se dešava i sa vakcinom protiv korone virusa.Strah me da se ova dva virusa ne spoje, pa da u istom trenutku imamo epidemiju oba virusa u Novom Pazaru”,rekao je Ganić.

Građani koji žele da prime vakcinu protiv korona virusa, ne znaju koja je najbolja, epidemiolog Ganić ima odgovor i na to pitanje.

“Što se tiče mog ličnog mišljenja po pitanju vakcina, protiv korona virusa,kineska vakcina sagrađena je po starom principu kao što je vakcina protiv gripa.To je ubijeni virus, imamo dug staž u pogledu davanja takve vrste vakcine.Ja sam lično primio tu vakcinu .Ona je ipak po nekom najbližem kriterijumu sagrađena, što ne znači da je najbolja.Na primer, Fajzerova vakcina je sagrađena po novom principu, možda je ona najbolja, tačnije sve vakcine koje je odobrila Svetska zdrastvena organizacija koje je dozvolila da se upotrebi kod nas.Opet, zbog potencijalnog straha i načina prizvodnje, kineska vakcina je po starom principu sagrađena”,istakao je Ganić.

On dodaje da građani koji su primili samo jednu dožu, ali i oni koji su primili obe, moraju se pridržavati epidemioloških mera još mesec dana kako bi se stvorila antitela i naglasio da i oni koji su se vakciniali mogu se zaraziti korona virusom, ali zahvaljujući vakcini imaće samo blažu sliku.

E. Ziljkić

RUBRIKE
Podeli