Evo koje će račune građani Novog Pazara plaćati skuplje u ovoj godini

Evo koje će račune građani Novog Pazara plaćati skuplje u ovoj godini

Od 1. januara ove godine slede povećanja cena vode i kanalizacije, kao i komunalnija saopšteno je danas na sednici privremenog organa grada Novog Pazara. Iz Gradske uprave tvrde da je ovo povećanje solidno u odnosu na druge cene drugih materijala i da veruju da ista neće opteretiti budžet građana Novog Pazara.

Direktor JKP “Vodovod i kanalizacija”, Gradimir Nedeljković, izjavio je danas da su povećane cene vode i kanalizacije bila neophodna, naglašavajući da je predlog za povećanje bio aktuelan još u junu. Nedeljković ističe da su velika poskupljenja električne energije, cene goriva i repromaterijala za održavanje vodovodne i kanalizacione mreže bila presudna za ovu odluku.

“Ovo povećanje je sada solidno u odnosu na cene poskupljenja ostalih materijala koji utiču na poskupljenje cene vode tako da imamo za stanovništvo odnosno za građane povećanje od 17% a za privredu povećanje od 12%. Nova cena vode i kanalizacije u zbiru je 79,48 dinara po metru kubnom a za privredu je to 167 dinara.

Mislim da ovo povećanje ni na koji način neće opteretiti ni privredu, ni građane jer u međuvremenu smo imali i povećanje penzija, plata koje idu od 1. januara time smo se i mi vodili. Za građane ovo znači da će imati povećanje od 100 do 300 dinara na računu, što je zaista neznatno”, kaže direktor JKP “Vodovod i kanalizacija”, Gradimir Nedeljković.

Direktor JKP “Gradska čistoća”, Faruk Suljević, takođe ističe neophodnost povećanja cena komunalnih usluga. On naglašava ozbiljna povećanja cene rada kao ključni faktor, te ističe predloženo povećanje od 20% za građane i 15% za privredu i pijace. Suljević dodatno predstavlja smanjenje cena usluga deportacije otpada za one koji žele samostalno da obave ovu.

“Išli smo na povećanje od nekih 20% za građane a 15% za privredu i pijace i neka smanjenja cena naših usluga koje se odnose na deportovanje našeg otpada na našoj deponiji. Pružamo priliku da građani i privrednici koji imaju vozila sami deportuju svoj otpad po nižim cenama nego što je bilo do sada. 

Nova cena je 9 i 40 centi po metru kvadratnom prostora, sto je cena u nekom posečnom stanu od 90 kvadrata što po novoj ceni sa PDV-on iznosi 930 dinara po stanu, što je po domaćinstvo to neko povećanje od 100 dinara”, dodao je Direktor JKP “Gradska čistoća”, Faruk Suljević.

Međutim, Edin Numanović, član veća iz opozicije, izražava nezadovoljstvo ovim potezom. On tvrdi da su ova pitanja mogla sačekati konstituiranje skupštine grada Novog Pazara, smatrajući da je čekanje da prođe izborne kampanje doprinelo drastičnom povećanju cena. Numanović je glasao protiv ovih poskupljenja, naglašavajući da će se truditi raditi u korist građana kada se formira Skupština grada.

“Govorimo o poskupljenju od 17% i 20% za komunalne usluge odnosno za Gradsku čistoću i to će sigurno udariti na budžet građana. Čekanje da prođe izborna kampanja i da dođu uslovi kada nije bitno kako će građani ovo videti to je dodatno uslovilo da to povećanje bude ovoliko drastično.

Smatram da to nije bio jedini način da se ova preduzeća dovedu u rentabilno poslovanje, ovo je po meni bio poslednji način. Mi se sa ovom ne slažemo, ja sam glasao protiv ovih poskupljenja, smatram da ovo nije bio način i svakako ćemo se truditi kada se formira Skupština grada da radimo u korist građana”, zaključio je Numanović.

Podsećamo danas je održana sednica privremenog organa u Gradskoj upravi grada Novog Pazara.

CATEGORIES
Share This