Erdogan: Evropa pala na ispitu, za razliku od BiH

Erdogan: Evropa pala na ispitu, za razliku od BiH

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručio je na mitingu u Sarajevu da je Evropa pala na ispitu iz demokratije, za razliku od BiH. Prethodno je, nakon sastanka sa predsedavajućim Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, kazao da Turska nema skrivene namere prema BiH, i da podstiče kompanije iz svoje zemlje da investiraju u Balkan.

„Veliko mi je zadovoljstvo i čast što sam nakon tri godine u BiH. Pred vama se zahvaljujem Bakiru Izetbegoviću na gostoprimstvu koje je ukazao meni i mojoj delegaciji“, rekao je nakon sastanka.

Naglasio je konstruktivnost razgovora u Predsedništvu BiH. „Imali smo veoma konstruktivne bilateralne i međudelegacijske razgovore. Razgovarali smo o političkim, kulturnim, transportnim, poljoprivrednim pitanjima – šta možemo uraditi i koje korake učiniti. Detaljno smo razgovarali“, naveo je Erdogan.

Razgovora je bilo i o namenskoj industriji. „Želimo saradnju na ovim poljima da unapredimo“, dodao je.

Izrazio je nadu da će se očuvati stabilnost i mir u BiH. „Turska će nastaviti da pruža podršku za očuvanje stabilnosti i mira u BiH. Nadam se da će predstojeći izbori ojačati mir, stabilnost i prosperitet u BiH“, istakao je turski predsednik.

Komentarisao je obim trgovine između dve države, navodeći da je unapređen, ali da ga žele povećati za milijardu dolara.

„Važno je potpisati novi sporazum o slobodnoj trgovini. Želimo da za kratko vrijeme stupe na snagu potpisani ugovori“, kazao je Erdogan.

Rekao je da Turska podstiče kompanije koje posluju u toj zemlji na investicije u BiH i ostatak Balkana.

„Turska pruža podršku različitim projektima. Turske kompanije su željne da učestvuju u ovim projektima. Verujemo da će turske kompanije raditi na njihovom ostvarivanju, a da će prilika za to biti izgradnja autoputa Sarajevo-Beograd“, rekao je.

Komentarisao je odnose između BiH, Turske, Srbije i Hrvatske, kao i integraciju BiH u NATO i EU.

„Nastavljamo sa implementacijom trojnih mehanizama na relaciji BiH-Turska-Srbija i BiH-Turska-Hrvatska. Nastavićemo aktivno da radimo kako bi se akcioni plan za članstvo BiH u NATO ostvario. Nećemo ostaviti BiH samu. Veliko je zadovoljstvo da je BiH ispunila uslove EU i da je predala odgovore na upitnik EU 28. februara. Nadamo se da će se to nastaviti“, naglasio je Erdogan.

 

Izvor: N1/Beta

Foto: Anadolija

CATEGORIES
Share This