Eminović: Bolji odziv za vakcinaciju u Tutinu (video)

Eminović: Bolji odziv za vakcinaciju u Tutinu (video)

U Tutinu  poslednjih nekoliko dana interesovanje za vakcinaciju protiv korona virusa je veće u odnosu na prethodne dane, kazao je danas za A1 epidemiolog iz tog grada Mithat Eminović. On dodaje, da svi oni koji su revakcinisani su nakon cetiri nedelje bili pozitivni na korona virus, kao i oni koji su primili prvu dozu, ali kako Eminović ističe, prošli su sa lakšom kliničkom slikom.

“Trenutna situacija sa korona virusom, jeste, da nema ni poboljšanja, ali nema ni pogoršanja. Znači, možemo reći da je nepovoljna situacija, ali stabilna. U zadnjih dve-tri sedmice se ustalio taj broj, koji je između ostalog 70 i 80 novoobolelih na nedeljnom nivou, odnosno preko 10 novodijagnostikovanih pacijenata na dnevnom nivou. Tako da ove mere daju rezultate, vakcinacija se poboljšava, tako da očekujemo da će doći do poboljšanja u skorom vremenu”, kaže Eminović.

On dalje ističe, da građani Tutina koji su dosada poštovali epidemijske mere to čine i dalje, dok oni koji nisu, ne poštuju ih ni sada, ali preovlađuje nepoštovanje mera. “Ukoliko vakcinacijom malo poboljšamo stanje, to će se  prevazići”, dodaje epidemiolog.

“Još uvek je ispod proseka u Srbiji po pitanju vakcinacije. Međutim, u odnosu na onaj period u početku kako je bilo, sad je puno bolje. U Tutinu već smo tu cifru od tri hiljade vakcinisanih dostigli, s tim što ona dinamika sa drugom dozom vakcine ide svojim tokom. Mora da se zadovolji onaj period od tri sedmice i tu imamo preko hiljadu potpuno imunizovanih osoba, kaže Eminović.

Epidemiolog dodaje, da ljudi pogrešno shvataju vakcinu i da oni koji veruju u nju, veruju previše, a oni koji ne veruju, ne veruju uopšte. Istina je da vakcina ne štiti 100% (odsto)  od bolesti, pogotovo ne od zaražavanja.

“Bilo je i posle prve doze vakcine inficiranih osoba i bilo je posle druge doze inficiranih osoba i bilo je posle druge doze nakon  četiri sedmice opet inficiranih, i mogu reći da su svi oni koje smo mi pratili imali blagu kliničku sliku, ukoliko nije bilo neke ozbiljnije pridružene bolesti i da su što se infekcije Covida-19 tiče, vrlo lako prošli tu infekciju”, ističe Eminović.

On dalje dodaje, da je u početku najčešće bila kineska vakcina i da su najviše dali Sinofarm vakcine, veoma malo je AstraZeneke, kao i ruske, dok je sad sve veće interesovanje za Fajzer vakcinu, a razlog je mogućnost putovanja u zapadnoj Evropi.

 

 

A. Alić-A1

RUBRIKE
Podeli