DUNP SUKOB: Akreditacije nema zbog profesora ili rektorata?

DUNP SUKOB: Akreditacije nema zbog profesora ili rektorata?

Štrajk upozorenja održan je danas na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru. Organizovan je od strane Sindikata prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost.”

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, profesori i članovi sindikata izneli su ozbiljne zabrinutosti u vezi sa trenutnim stanjem obrazovnog sistema. Njihova izlaganja su pokazala duboku zabrinutost zbog nedostatka komunikacije sa upravom univerziteta i nedostatka poštovanja propisa i standarda.

”Bitno je reći da smo mi nebrojano puta pokušavali da uspostavimo kontakt sa upravom. Dakle pisali smo puno dopisa i mailova na koje nam nikad nije odgovoreno i to je razlog zašto smo danas ovde”, rekao je Dejan Mirčić.

Profesor Senad Ganić je istakao ozbiljne probleme sa akreditacijom, postavljajući pitanje upisa naredne generacije studenata. Sa druge strane, članovi sindikata su naglasili potrebu za poštovanjem propisa i zakona o visokom obrazovanju u Republici Srbiji.

“Mi ćemo se truditi kao zajednica da uprkos daljim zbivanjima i pokušajima spina itd insistiramo zapravo da se poštuju propisi Republike Srbije, da se poštuje zakon o visokom obrazovnaju u Republici Srbiji, da se poštuju standardi, da se ne maltretiraju nastavnici Državnog univerziteta u Novom Pazaru tražeći se uslovi koji se ne traže ni na jednom drugom univerzitetu u ovoj zemlji.

Mi nemamo nijedan naučni institut, mi nemamo nijedna naučni časopis, jedan jedini naučni časopis za društvenu nauku koji smo pokrenuli i koji je nakon nekoliko godina pokrenut je ugašen bez ikakvog obrazloženja. To su sve proverljive stvari, nema potrebe da čitate nekakva saopštenja o navodno lošem stanju na univerzitetu u Novom Pazaru.

Da li je navodno loše stanje na univerzitetu u Novom Pazaru ako mi imamo četiri departmana sa društvenih nauka koja nemaju akreditaciju i gde se postavlja pitanje upisa naredne generacije. Kad smo kod pitanja upisa naredne generacije mi smo kontinuiranom opstrukcijom pripreme za akreditaciju različitim vrstama podvala koje su trebale da se dese na račun nastavila za pravne nauke dovedni u stanje da je veoma upitni da li mi možemo upisati studente ove godine, istoče Prof. dr Senad Ganić.

Na protestu su prisustvovali pojedini profesori Državnig univerziteta, administrativni radnici u studenti.

“Mi smo danas ovde kao studenti pravnog depretmana u Novom Pazaru, pre svega kako bi prižili podršku našim profesorima i svim profesorima koji su članovi sindikacija “Nezavisnost”. Jako je bitno da pokažemo našu podršku i pokažemo da se slažemo sa svim izjavama i da smo svedoci svih dešavanja jer imamo veliku čast da budemo upravo studenti koji upijaju znanje od tih profesora”, kaže studentica pravnih nauka na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.

U znak podrške i ističući njihovu izvrsnost na predavanjima, studenti su se okupili na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru bi podržali svoje profesore.

“Mi kao studenti prava možemo da kažemo da naši profesori koji su nažalost ovih dana izloženi mnogobrojnim kritikama da mi sa njima imamo fenomenalnu saradnju i da se generalno radi o jako uglednim građanima i da su kao profesori vrsni u svom poslu i da smo mnogo od toga naučili od njih”, dodaje je još jedna studentica prava na ovom univerzitetu.

Predsednik i članovi saveta Državnog univerzitetu u Novom Pazaru su se takođe danas obratili medijima. Navode članove sindikata “Nezavisnost”sindikata “Nezavisnost” kako kažu smatraju uvredljivim za ovu visokoškolsku ustanovu. Kažu da većina programa jeste akreditovana a osvrnuli su se i na one čija akreditacija je upitna.

“Studijski program koji nije akreditovan nije akreditovan zato što nije zadovoljavao odgovarajuće standarde. Standardi koji zavise od rektora su zadovoljeni ali standardi koji zavise od nastavnika i nastavničkog osoblja nisu zadovoljeni prema tome treba da se potrude svi zajedno a posebno nastavnici da se ti studijski programi koji nisu akreditovani, akredituju.

To je jedini po nama problem koji treba da se reši, a ne besmisleni sukobi”, rekao je predstavnik Vlade Srbije u Savetu DUNP-a Rade Doroslovački.

Branko Kovačević, član Saveta, naglašava ključnu ulogu naučnog rada kao osnove za akreditaciju, ističući širu misiju univerziteta koja obuhvata i aktivnosti van učionica, individualno savetovanje studenata i administrativne dužnosti profesora.

“Da bi ste se akreditovali vi morate da se bavite naukom. Mi nismo učitelji, mi ne predajemo celi dan. Mi predajemo nauku kojom se bavimo, ali naš posao nije samo da predajemo naš posao je da se bavimo naukom, da radimo vannastavne aktivnosti, da radimo konsultacije sa studentima i moramo da se bavimo onim što se zove administracija.

Mi moramo da imamo neki društveno-korisni rad, da radimo nešto što je od interesa za školu i lokalnu samoupravu. Nama je jako važno da ovaj univerzitet ostane državni, zato što deca mogu da studiraju na budžetu”, dodaje član Saveta Branko Kovačević.

Mnogi su ovih dana da društvenim mrežama odgovore tražili od rektorke univerziteta. Ona se na današnjoj konferenciji nije pojavila.

Na pitanje zašto nam se lično nije obratila i rektorka Državnog univerziteta u Novom Pazaru, Zana Dolićanin, član saveta Branko Kovačević je rekao:

“Ona nije kriva ni za šta, žena radi svoj posao vrlo profesionalno, odgovorno, sedi ovde ceo dan, ona radi petnaest sati dnevno to vam garantujem lično. Malo je mlada i osetljiva i rekao sam joj ako sve shvatiš lično poješće te mrak.

Sindikat je osnovan u martu prošle godine, do sada su se nadležnima na Državnom univerzitetu obraćali pisanin putem a današnji štrajk je prvi organizovani događaj ovog tipa. Još uvek ne znamo da li će ih biti više.

CATEGORIES
Share This