Dr Kajkuš: U Novom Pazaru deca počinju da se drogiraju sa 12 godina (VIDEO)

Dr Kajkuš: U Novom Pazaru deca počinju da se drogiraju sa 12 godina (VIDEO)

Mladi u Novom Pazaru se već sa dvanaest godina upuštaju u korišćenje psihoaktivnih supstanci, od lepka pa do težih droga poput kokaina i marihuane, rekao je za A1, psihijatar, Amir Kajkuš.

Sa psihijatrom Amirom Kajkušem razgovsrali smo o ovom zabrinjavajućem trendu među mladima u Novom Pazaru i on dodaje: “To nije više stvar koja se dešava tamo negde nego se dešava u Novom Pazaru i to više nije stvar da neće u našoj kući da se to desi nego se to već dešava u našim kućama. Što pre shvatimo da imamo taj problem brže ćemo se aktivirati da ga rešavamo”.

Kajkuš ističe da je u Novom Pazaru dramatičan porast upotrebe marihuane i kokaina, dok se heroin koristi ređe u poređenju s prethodnim decenijama. On ističe da je sintetička droga prisutna i zastupljena, ali ne toliko učestalo kao marihuana i kokain.

“ Mladi vrlo brzo pređu na marihuanu zato što ih lepak više ne zadovoljava, a da ne pričamo o tim stvarima kasnije o sintetici na žurkama u vidu metanfetamina, amfetamina, ekstazija. Kasnije nakon toga upoznaju se već sa kokainom koji se u poslednje vreme jako puno koristi zato što im on daje snagu na žurkama i često ga mešaju sa alkoholom”, istakao je psihijatar, Amir Kajkuš.

Kajkuš naglašava da iako postoje porodice koje prepoznaju promene i traže pomoć, mnogi roditelji zanemaruju znakove problema, smatrajući ih prolaznom fazom mladosti. On naglašava važnost roditeljske pažnje na promene u ponašanju deteta, uključujući agresiju, impulsivnost i promene u spavanju.

“U svakom slučaju postoje porodice koje prepoznaju promene, dolaze po pomoć i trude se. Naravno imaju i porodice koje imaju ideju da će to samo od sebe da prođe, da je to mladalačka, ajde da kažem, ludost i te neke stvari, u suštini samo od sebe nikad ne prođe, samo bude više problema.

Ako se dete ne ponaša kao što se ponašalo ranije, po celu noć ne spava, ujutro preko dana spava do kasnih popodnevnih sati, deluje umorno, bude agresivno, ljuto, impulsivno, to su jasni znaci da nešto nije u redu. Naravno nije uvek to slučaj, ali se treba propratiti i uvideti gde je problem”, dodao je Kajkuš.

Na kraju razgovora, Dr Kajkuš, je uputio poziv svim roditeljima da budu uporni u suočavanju s problemom i da potraže pomoć kada primete znakove upotrebe droga kod svoje dece i dodao: „Puno stvari u životu nisu lake, ali uspevaju oni koji su uporni, tako da puna podrška roditeljima da oni budu ti prvi koji će krenuti u borbu protiv problema koji imaju u kući”.

 

CATEGORIES
Share This