Doživite nezaboravnih 48 sati u Istanbulu!

Doživite nezaboravnih 48 sati u Istanbulu!

Istanbul, jedan od najprivlačnijih gradova na svetu, nudifascinantnu istoriju, prepoznatljivu kuhinju, živopisnuumetničku i kulturnu scenu i mnoštvo mogućnosti zakupovinu.

Najpoznatija metropola u Turskoj nudi posetiocimabeskrajnu raznolikost opcija tokom cele godine i, nastavljajućisa svojim živim ritmom tokom cele zime, ostaje ključna destinacija tokom te sezone za fantastičnoiskustvo gradskogodmora“.

Hajde da provedemo 48 sati u Istanbulu otkrivajući istoriju grada, susrećemo se na najzanimljivijim atrakcijama iprobamo originalnu kuhinju sa Michelin zvezdicama!

Petak-Dobrodošli u prelepi Istanbul!

Udoban i opuštajući smeštaj

Bilo da putujete sami ili sa porodicom, Istanbul nudi nizhotela sa prekrasnim pogledom na Bosfor, blizinom istorijskihznamenitosti i luksuznim sadržajima. Većina ovih hotela imasertifikat o održivosti od Globalnog saveta za održivi turizam(GSTC), a mnogi uključuju banje i hamame.

 

SubotaHajde da počnemo!

08.00-10.00: Najbolji način za početak dana: turskidoručak

Idealan način za početak dana je turski doručak, koji je bogat, obilan i ukusan. Kada naručite doručaknamaz“ u jednom od restorana na istorijskom poluostrvuod kojih mnogi imajuprekrasan pogled na Bosfor ili grad – možda ćete bitiiznenađeni onim što stiže za vaš sto. Ako još niste uživali u tradicionalnom turskom doručku, evo pregleda: razne vrstesireva uključujući beli, tulum i kašar, čokelek ili mihalič; ukusne zelene i crne masline iz regiona Marmara, Egeja iSevernog Egeja; sveži krastavci, paradajz, paprika i zelenilo; med, domaći džemovi i kajmak (krem). Probajte menemen, neizostavno jelo za doručak napravljeno od jaja, paprike iparadajza. I, naravno, sve to prati obilje simita, toplog hleba isveže skuvanog čaja u čašama u obliku lale.

10.00-14.00: Istorijsko poluostrvo, muzej na otvorenom u srcu grada

Nakon doručka, možete istražiti Istorijsko poluostrvo, kojeveličanstveno prikazuje istorijsku teksturu grada. Vrhunskimomenti ovog muzeja na otvorenom uključuju veličanstvenu ineopisivo lepu Aja Sofiju, dramatičnu Plavu džamiju iintrigantnu cisternu baziliku, kao i palatu Topkapi, gde suboravili osmanski sultani, i Istanbulski arheološki muzej u njegovoj bašti. Nekoliko koraka od Aja Sofije nalazi se Muzejistorije i iskustva Aja Sofije. Oblast je takođe dom nekolikoistorijskih restorana u kojima možete napraviti pauzu za ručaki probati čuvene ćufte Sultanahmet.

14.00-16.00: Veliki bazar, koji vekovima pružaterapijukupovineposetiocima

Kratka šetnja vas dovodi do užurbanog Velikog bazara nakonručka u Sultanahmetu. Dom gradskog blaga, Grand Bazaar vas poziva da pronađete svoje među blistavim izborom tepiha, keramike i pločica, nakitai još mnogo toga!

16.00-18.00: Divan zalazak sunca na Bosforu

Sada je vreme da se tramvajem uputite do Eminenu i posetiteBazar začina. Šarena i aromatična, ova natkrivena pijaca imatezge sa raznim namirnicama i lekovitim biljem, začinima, suvim voćem i lovom. Od Bazara začina, pet minuta hoda do trajektnih pristaništa i obilaska Bosfora. Obično polazeći u sat vremena, ture se razlikuju po trajanju. Na kratkom obilaskuoko devedeset minutamožete videti obe strane Istanbula saBosfora dok se divite zalasku sunca. Pre nego što krenete u obilazak, možete grickati riblji hleb sa nostalgičnih brodova u luci.

19:30-22:30: Očekuje vas divna turska kuhinja

Nakon vožnje čamcem duž Bosfora, svoj prvi dan u Istanbulukrunišite ukusnom večerom u jednom od gradskih restorana saMichelin zvezdicama. Osobita gastronomska scena Istanbulanudi užitke od inovativnih i odvažnih kuvara koji su ponosnina svoju tradiciju. Uživajte u nezaboravnom obroku uzvrhunska turska vina.

NedeljaIma toliko toga da se uradi pre nego što kažete zbogom!

10.00-14.00: Živite kao Istanbulac u nedelju

Drugi dan u gradu možete započeti doručkom od hrskavihsimita, belog sira i čaja u sporednim ulicama Karakoja, baškao običan Istanbul. Zatim uživajte u laganoj šetnji krozKarakoj, koji je poznat po svojim boemskim kafićima iumetničkim galerijama. Put vodi do Galataporta u Istanbulu, obnovljene luke i centra atrakcija Karakoja. Možete napravitipauzu za kafu u ovoj modernoj oazi, u kojoj se nalazevrhunski restorani, kafići i prodavnice duž obale, i doći do Istanbul Modern, prvog turskog muzeja moderne isavremene umetnosti. Petospratna zgrada Istanbul Modern, koju je projektovao zvezdani arhitekta Renzo Piano, impresivna je koliko i umetničko delo. Nakon toga, možeteući u sale obližnjeg Istanbulskog Muzeja slikarstva iskulpture, gde možete videti eksponate najboljih turskihumetnika.

14.00-18.30: Ima toliko toga da se vidi na Taksimu, u samom srcu grada

Istorijski Tunel, prvi podzemni železnički sistem u Turskoj idrugi najstariji na svetu, povezuje Karakoj sa ulicom Istiklal. Izađite iz voza, skrenite duž ulice i popnite se na kulu Galata, jedan od najpoznatijih simbola Istanbula za panoramskipogled na drevni grad. Po povratku u ulicu Istiklal, ovučuvenu promenadu možete istražiti peške ili nostalgičnimcrvenim tramvajem. Veličanstvene zgrade, arkade, velike imale prodavnice, galerije, knjižare i poznate crkve, posebnoSvetog Antuana, zajedno sa još mnogo toga… Tokom uličnogobilaska Istanbula, grada poznatog po svojim uličnimukusima, pokupićete miris mnogih ukusnih specijaliteta, uključujući mirisne pečene kestene i kukuruz na žaru, punjeneili pržene dagnje, kokoreč i druge ukusne grickalice.

19.00-23.30: Zabavite se kao Istanbula

Vaša šetnja ulicom Istiklal završava se na trgu Taksim ijednom od velikih gradskih hramova umetnosti, spektakularnom Ataturkovom kulturnom centru (AKM). U veličanstvenoj sali Opere AKM-a, kapaciteta više od dvehiljade ljudi, održavaju se predstave i koncerti svetske klase. Nakon predstave, možete se vratiti u ulicu Istiklal i završitiveče uz meze, ribu i rakiju u jednoj od proslavljenih taverni u okolini.

CATEGORIES
Share This