Đaci do 5. razreda se vraćaju u klupe, ali će morati da nose maske

Đaci do 5. razreda se vraćaju u klupe, ali će morati da nose maske

Školarci do petog razreda od 1. septembra polaze regularno u školu u kompletnom sastavu, ali moraće da nose zaštitne maske u zatvorenom prostoru.Stariji od 12 godina takođe se vraćaju u školske klupe, ali u razređenim odeljenjima. S druge strane, fizičko, muzičke i kreativne aktivnosti, koje zahtevaju kolektivno učešće, mogle bi biti dopuštene, ali samo na otvorenom dok će roditelji najverovatnije moći da zatraže onlajn nastavu za dete ako procene da je iz nekog zdravstvenog razloga to neophodno.

Ipak, to je samo u planu, a konačan odgovor sledi nakon što se pre polaska u školu proceni trenutna epidemiološka situacija.

Da bi se u jednom odeljenju sakupilo 30 učenika starijih od 12 godina, za to je neophodno da deca budu vakcinisana, ali s obzirom na to da je do polaska u školu ostalo manje od mesec dana, ne očekuje se da je tako nešto realno izvodljivo. Prema poslednjim podacima “Batuta” u Srbiji je vakcinisano oko 4.000 dece što još predstavlja mali procent.

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović kaže da ćemo precizne odgovore imati nakon procene epidemiološke situacije u datom momentu i ističe da su u pitanju preporuke obrazovnom sistemu.

(Kurir.rs/Blic)

RUBRIKE
Podeli