Đaci danas rešavali test iz maternjeg jezika

Đaci danas rešavali test iz maternjeg jezika

Za preko 64.000 učenika koji su ove godine završili osmi razred danas su polagali završni ispit iz maternjeg jezika. Testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, počeo je u devet sati i trajao do 11h.

„U skladu sa protokolom i zakonskim obavezama mi ćemo postupati na nivou Republičke upisne komisije i donositi odluku, ukoliko ne daj Bože tokom trajanja ovo završnog ispita u ova tri dana dođe do nekih dojava“, rekao je Ružić za Radio-televiziju Srbije.

Istakao je da postoje jasno definisane procedure i da su pripremljene sve varijante da ta tri dana proteknu regularno.

„Pozivam naše osmake da budu pribrani, staloženi, da ovo ne dožive kao traumatično iskustvo. Mi smo uradili sve što je do nas i svi akteri u lancu su posvećeni da ova tri dana proteknu kao jedan praznik obrazovnog sistema Srbije“, kazao je ministar.

Kada je u pitanju stepen bezbednosti testova, Ružić je naveo da je on na “najvišem mogućem nivou” i dodao da očekuje da neće biti problema, kao i prethodne godine.

Osmaci su danas polagali test iz maternjeg jezika, a završni ispit polaže se u 522 od 1.260 škola, kako je odlučila Republička upisna komisija iz bezbednosnih razloga zbog mogućih dojava o bombama. Đaci će u utorak polagati test iz matematike, a u sredu kombinovani test.

Izvor: Danas

RUBRIKE
Podeli