Đerlek: Razmisliti o pooštravanju mera u Raški i Novom Pazaru

Đerlek: Razmisliti o pooštravanju mera u Raški i Novom Pazaru

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je danas da je epidemiološka situacija u Novom Pazaru i Raški loša i da bi lokalni štabovi narednih dana trebalo da zasedaju i “eventualno pooštre mere, kao i kontrolu njihovog poštovanja”.

On je nakon sastanka sa predstavnicima lokalnih samouprava i zdravstvenih ustanova Novog Pazara, Raške, Sjenice i Tutina rekao da se u narednih nedelju dana očekuje porast broja obolelih, a da bi rizik u narednom periodu mogao biti povratak ljudi iz zemalja Evrope.

“Razmatrali smo kapacitete Opšte bolnice u Novom Pazaru, regionalnog kovid centra, u kojoj je trenutno smešteno 116 pacijenata, a imamo još 450 slobodnih mesta. Nadamo se da neće biti popunjena kao u julu, ali želimo da imamo alternativu i da budemo spremni i za teže scenarije”, rekao je Đerlek.

On je kazao da je u Novom Pazaru od kovida-19 oboleo 31 zdravstveni radnik i da je neophodno uvesti dodatne mere kako bi se oni zaštitili od zaraze.

Odgovarajući na pitanje novinara kada će biti poznat ukupan broj umrlih u Novom Pazaru od posledica izazvanih kovidom-19, Đerlek je kazao da će “revizija svih podataka biti urađena kada se završi borba sa koronom”.

U poslednja 24 sata u novopazarskoj Opštoj bolnici preminula je jedna osoba iz Raške od posledica izazvanih korona virusom. Tri pacijenta su na respiratoru, a dva na kiseoničkoj potpori (high-flow ventilaciji).

Hospitalizovano je 14 pacijenata, osam iz Raške i šest iz Novog Pazara, a šestoro ih je otpušteno na kućno lečenje.

Direktor Zavoda za javno zdravlje Šefadil Spahić rekao je radiju Sto plus da se u Novom Pazaru i Tutinu 345 osoba nalazi u kućnoj izolaciji, a da su od kovida-19 obolela 33 učenika i nastavnika osnovnih i srednjih škola.

RUBRIKE
Podeli