Decenija rada Agencije za restituciju, koliko je imovine vraćeno

Agencija za restituciju osnovana je pre deset godina. Podneto joj je oko 75.000 zahteva za povraćaj oduzete imovine i obeštećenje. O deceniji rada za RTS je govorio direktor Agencije Strahinja Sekulić, koji je istakao da je proces restitucije, u odnosu na region, u Srbiji najbolje organizovan.

Po osnivanju Agencije za restituciju, pre deset godina, u zakonskom roku koji je trajao dve godine, podneto joj je oko 75.000 zahteva za povraćaj oduzete imovine i obeštećenje.

Do sada je obrađeno više od 65.000 zahteva i imovina je vraćena starim vlasnicima: ukupno 56.900 kvadrata stanova, kuća i poslovnih prostora, 87.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, 6.300 šuma i 622 hektara građevinskog zmljista.

Kada je vraćanje imovine crkvama i verskim zajednicama u pitanju, takođe, veliki procenat imovine je vraćen: više od 90 odsto.

O desetogodišnjem radu za RTS je govorio direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

Agencija za restituciju od svog osnivanja primenjuje tri zakona, koja su u praksi naišla da dobru primenu. Punu deceniju vodite Agenciju. Kakvi su rezultati i koliko ste zadovoljni onim što ste učinili?

Kada se vratim deset godina unazad, kada smo osnivali Agenciju, imao sam sreću da sam imao odlične saradnike i to me je pratilo sve vreme. Zadatke koje sam postavljao, nije bilo teško da se izvrše. Zadovoljan sam kako je prošlo ovih deset godina.

U prvim razgovorima sa stranim posmatračima, svi su pokazivali skepsku, ne na nas kao Agenciju, već u odnosu na druge državne organe i ništa od toga nije bilo opravdano. U ovom procesu svi su položili ispit.

Proces restitucije, u odnosu na region, najbolje je organizovan, najšira su prava data, bez skrivenih agendi ili opstrukcija u okviru sistema.

U pripremi je i izveštaj o desetogodišnjem radu Agencije za restituciju, koji će uskoro biti objavljen. Šta sadrži?

Sada taj izveštaj ima oko 200 strana, za petnaestak dana mi ćemo ga potpuno završiti i poslati Upravnom odboru Vlade Srbije. Posle toga, biće objavljen na našem sajtu.

U izveštaju smo naveli kompletnu statistiku, kao i pravne probleme sa kojima smo se susretali u radu Agencije.

Dosta toga je vraćeno građanima: imovina u naturi gde god je moglo da se vrati, poslovni prostori, privatni stanovi, kuće, poljoprivredno zemljište. Crkve i verske zajednice dobile su svoju imovinu, ali žrtve holokausta.

Sva ta tri zakona i postupci po ta tri zakona su nekome slični, ali ima i bitnih razlika. Kod vraćanja imovine crkvama i verskim zajednicama, tu je ustaljen princip potpune restitucije: i zamenske i novčane. Tu smo pri kraju.

Najveća crkva je Srpska pravoslavna crkva, ali i katolička i protestanska crkva, kao i islamska i jevrejska zajednica su ostvarile pravo.

U početku smo se mučili da nađemo način da vratimo islamskoj zajednici imovinu. Doneli smo odluke. Pre nekoliko meseci su potvrđene na Upravnom sudu, bile su osporavane.

Još pokušavamo da nađemo način da vratimo što više imovine.

Na početku smo rekli da koliko je imovine vraćeno i koji je iznos novčani. Sve ukazuje da privodite posao kraju.

Mi smo na početku kraja. Danas već radimo planove za iduću godinu. Sve odluke ćemo doneti u svim predmetima za tri, tri i po godine.

Moramo, nakon toga, da čekamo odluke drugostepenog organa i sudova. Posle toga sledi postupak koji je odvojen: sažimanje i okončanje procesa.

Izvor:RTS

RUBRIKE
Podeli