Da li su bezbedni građevinski radnici? (video)

Da li su bezbedni građevinski radnici? (video)

Građevina je sektor u kojem se nesreće često dešavaju. Zaštita na radu neophodna je zapslenima. Adekvatna oprema i osoposobljavanje radnika su među najvažnijim zadacima svakog poslodavca. Na osnovu određene delatnosti i procene rizika poslodavac je dužan da odredi adekvatnu opremu za radnike i da redovno kontroliše njeno stanje. Međutim, upravo neadekvatna oprema jedna je od najčešćih uzroka nesreće na gradilištu. Kompanija ALK posluje preko 20 godina na domaćem i stranom tržištu.

Nadređni te kompanije u svakom pogledu vode računa o zaposlenim, te niko od radnika ne sme biti na gradilištu bez prateće opreme.

„U tom smeru smo angažovali lice za bezbednost, odnosno koordinatora koji je zadužen za bezbednost radnika i zdravlje na radu, a koordinaciji sa tim stručnim licem, sve zahteve koje on iza, mi smo odgovorni da sprovedemo i implementiramo ovde na gradilištu“, istakao je građevinski inženjer Mesud Dreković.

On dodaje da se prateća oprema sastoji od zaštitnih cipela, rukavica,  odela, šlemova i prsluka.

„Što se tiče implementacije tih zakona, odnosno bezbednost na gradilištu, trudimo se da izgradimo organizacionu strukturu koja je u skladu sa standardima tržišta, tačnije, sa zahtevima regulative, te se shodno tome i zaposleni prilagođavaju, odnosno poštuju te zakone, prvenstveno iz lične bezbednosti, a i ostalih lica na gradilištu“, zaključio je Dreković.

Radnici kompanije ALK kažu da su u potpunosti bezbedni na radnom mestu i da su nadležni u svakom trenutku tu, kako bi pružili svaki vid pomoći.

„Obezbeđeni smo maksimalno. Imamo kompletno celu opremu i uslovi su fantastični. Poznato je da ako nemasš zaštitu može doći do ozbiljnih povreda, te je zaštitna oprema na gradilištu mnogo bitna, a imamo i  nadzorne organe koji obilaze gradilište i upozoravaju“, kazao je jedan od radnika.

„Bezbedni smo i imamo sve. Koristimo oprtače, unfalke i sve što je potrebno za bauštelu. Takođe vodimo računa da ne dođe do neke povrede“, rekao je zaposleni iz ove kopmanije.

Prema statistici za 2021. godinu u Srbiji je 70 osoba izgubilo život zbog nebezbednih uslova na radnom mestu, a 2020. godine 49 lica je nastradalo usled teških povreda na radu. Takođe, u 2019. godini je još pet ljudi smrtno stradalo u okviru kolektivnih povreda na gradilištu. U Novom Pazaru u zadnje dve godine nekoliko osoba izgubilo je život zbog nebezbednih uslova na radnom mestu.

Aiša Alić

CATEGORIES
Share This