Da li je jeftinije letovati all inclusive ili polupansionom? (VIDEO)

Da li je jeftinije letovati all inclusive ili polupansionom? (VIDEO)

All-inclusive ili polupansion? Pitanje je koje ovih dana muči mnoge koji planiraju letovanje. Pre nego što vidimo šta je bolje i isplativije, pitali smo predstavnike turističkih organizacija da nam pojasne pojedinosti ove dve opcije.

“Prije svega je definisovao šta to znači all-inclusive, šta znači polupansion ili čak i najem samo sobe. All-inclusive znači da vi imate tri obroke generalno tokov dana, to su doručak, ručak i večera, pijeća i sve ono što hotel nudio tokov dana, da li su to neke zakuske, sladoledi, itd…

Polupansion je doručak i večera, najčešće to su dva obroka, najam je samo da uzmete smeštaj i da se sami snabdevate hranom. Ono što je najbolja opcija što tiče all-inclusive, ako imate porodicu od četiri člana, dvoje odrasle i dvoje dece, znači otprilike deca između 6 i 12 godina, jeste da vi imate dosta komocije, da vam je dosta udobnije da stalno ne idete u restoran, da ne idete po drugim restoranima van hotela, već vam je sve to u hotelu i na bazi all-inclusive imate sve u suštini”, pojasnio je ispred Ecco agencije, turistički vodič, Amrin Gicić.

A ekonomiste smo pitali šta je zapravo isklativije?

“Pitanje putovanja i letnjeg odmora je veoma složeno zbog velikog broja faktora koji su uključeni u priču, destinacija, dužina trajanja odmora, preferencije pojedinaca ili porodica, ali ono što možemo kazati kada poredimo all-inclusive aranžmani sa ostalim jeste da su all-inclusive aranžmani znatno skuplji.

Na prvu, kada pogledamo za četvročlanu porodicu, da bi boravila 10 dana na Crnogorskom primorju, opet, kažem, zavisi od grada do grada. Recimo, porodica mora izdvojiti od 100, 120, 150 eura za jednu noć, što znači da biste ostali 10 noći potrebno vam je minimum 1.000 do 1.500 eura.

Sa druge strane, ukoliko porodica odluči da ljetuje, a da to nije all-inclusive aranžman, onda se smještaj može naći za 50, 60 eura. Jefti nije skuplje, opet, kažem, zavisi od destinacije odmora”, rekao je ekonomista, Haris Zogić.

Pored Albanije i Crnegore, Novopazarci se ipak najčešće odlučuju za letovanja u Turskoj.

”Turska je uvek na prvo mesto, i što se tiče kvalitete, i što se tiče usluge u hotelu, sigurno i niko neće preći u sljedeći 20-30 godina. Stvarno, Tursko, kad pošaljamo ljudi u Tursku, znamo da nećemo imati probleme”, dodaje Armin Gicić, ispred Ecco agencije.

Koju god destinaciju da odaberete, informisanje o cenama pre samog putovanja je od izuzetne važnosti, kako biste izbegli neprijatna iznenađenja.

CATEGORIES
Share This