Da li građani trpe zbog štrajka Katastra u Novom Pazaru?!

Građani Novog Pazara ovih dana nailaze na zatvorene šaltere u službi Katastra i, kako kažu, ne mogu podnijeti zahtjeve za izdavanje potrvde koja im je potrebna za regulisanje zdravstvene knjižice, dječijeg dodatka i socijalne zaštite. . Predsjednik sindikata Nezavisnost u Novom Pazaru, Ibrahim Badić, rekao je da im je žao što građani ne mogu ispinuti svoje zahtjeve, ali da radnici Katastra moraju ostvariti svoja prava.

Ekipa portala A1 bila je na licu mjesta gdje smo zatekli građane koji nezadovoljni izlaze iz Katastra zbog nemogućnosti pribavljanja dokumenata koja su im potrebna.

“Evo došao sam da izvadim potvrdu koja mi je potrebna za dječiji dodatak ali nisam uspio, ne znam šta da radim i kome da se obratim, razumijem radnike ovog preduzeća što štrajkuju, sigurno imaju razlog, ali nadam se da će neko pronaći rješenje i za nas građane”, rekao je jedan od Novopazaraca kojeg smo zatekli ispred ove ustanove.

Predsjednik sindikata Nezavinost Ibrahim Badić, istakao je za portal A1 da radnici Katastra u Novom Pazaru redovno dolaze na posao, obrađujući ranije predmete i one poslove za koje im nije potrebna pisarnica, jer im je ona isključena od strane Geodetskog zavoda Republike Srbije, što im takođe onemogućava i da odgovaraju na zahtjeve građana koji se tiču socijalne i zdravstvene zaštite.

“Žao nam je što su građani oni koji trpe zbog ove situacije. Naš cilj nije bježanje od posla i odgovornosti, već samo želimo da ostvarimo naša prava. Nadamo se da ćemo uskoro riješiti naš problem i da ćemo, kao i do sada, uvijek naći načina da izađemo u susret našim sugrađanima”, rekao je predsjednik sindikata Nezavisnost Ibrahim Badić.

Predstavnici Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje rekli su za A1 da izlaze u susret građanima koji obnavljaju dokumentaciju i kada su u pitanju hitni slučajevi, a da oni koji prvi put predaju za izdavanje zdravstvene knjižice kojih je, prema njihovim riječima, malo, ne mogu ostvariti zahtjeve bez potvrde Katastra, osim u hitnim slučajevima.

Iz odjeljenja za dječiju zaštitu, čiji je zadatak regulisanje dječijih dodataka, kažu da građani kod njih nemaju problema jer su oni dužni da preko E-uprave po službenoj dužnosti pribave potrvrdu iz Katastra. Oni naglašavaju da, od samog početka štrajka u Katastru, imaju kašnjenje oko potrvda od desetak dana ali da to nije strašno obzirom da je zakonski rok za donošenje rješenja dva mjeseca, i da takvih zahtjeva imaju oko dvadeset.

Direktor Centra za socijalni rad u Novom Pazaru Adnan Dazdarević kaže za A1 da štrajk u Katastru za njih ne pravi problem. ” Potvrde koje su potrebne iz Katastra nama sada ne prave problem zato što se kod nas dokumentacija obnavlja tokom maja mjeseca ali svakako da ih mi ni tad ne opterećujemo jer smo dužni da po službenoj dužnosti pribavimo tu potvrdu”, rekao je Dazdarević.

Inače, štrajk se sprovodi u više od 90 opština širom Republike Srbije. Radnici imaju iste zahtjeve, povećanje osnovice i regulisanje zvanja katastarskih službenika, kao i naknada za radnike koji su oštećeni u 2018. godini.

Alma Kardović