Čovek napao medveda da bi spasao psa…

Čovek napao medveda da bi spasao psa…

„Naša poruka glasi: Apsolutno nikada nemojte to da radite!“, saopštavaju zvaničnici kanadskog Nacionalnog parka Džasper.

A „to“ se odnosi na incident od 16. maja, kada je čovek skočio na američkog crnog medveda u pokušaju da spase svog psa, koji je iskočio kroz prozor njegovog automobila i počeo da laje na divlju životinju.

Medved je potom napao nesrećnog psa, koji iz njegovih kandži nije uspeo da se izvuče živ.

Vlasnik koji je, pokušavajući da spase svog ljubimca, prišao blizu medvedu i skočio na njega pokušavajući da ga otera, na svu sreću, uspeo je da se izvuče živ. Šta više, čovek je prošao bez ogrebotina!

Stručnjak Nacionalnog parka za komunikaciju sa divljim životinjama Stiv Malkom objašnjava da je vlasnik psa imao ludu sreću i da ga je spaslo „fiksiranje plena“.

„Mislim da je momak uspeo da uhvati medeveda u momentu kada ovaj još uvek nije u potpunosti usmrtio psa. Medved se prvenstveno bavio psom, pa tek iz dugog plana razmišljao o sopstvenoj odbrani“, kaže Malkom.

On navodi da je ovo prvi slučaj da je nekome uspelo da se izvuče iz kandži medeveda na takav način, ako su se u Džasperu već dogodila dva slučaja u kojima su vlasnici, na sličan način, spasavali svoje ljubimce od napada puma, prenosi Njuzer.

Vlasnik psa je namerno zaustavio automobil kako bi posmatrao medvede. Kako navode iz Nacionalnog parka, njegov pas je bio „pod kontrolom“ sve dok nije iskočio kroz prozor automobila i krenuo na medveda.

„Ovo je tragičan podsetnik na to da bi svi ljubimci u Nacionalnom parku trebalo da budu na povocu sve vreme“, zaključuju zvaničnici Nacionalnog parka Džasper.

 

Izvor: B92

Foto: Pixabay

CATEGORIES
Share This