„Buknuli“ i diplomatski požari u vezi sa Amazonijom

„Buknuli“ i diplomatski požari u vezi sa Amazonijom

Katastrofalno uništenje životne sredine izazvano hiljadama požara preraslo je u međunarodnu političku krizu. I pored upozorenja brazilskog desničarskog predsednika Žaira Bolsonara – da se svet ne meša u unutrašnje poslove zemlje, lideri G7 odlučili su na samitu u Bijaricu da sa 20 miliona dolara finansijski pomognu gašenju požara u Amazoniji.

Slike iz vazduha pokazuju kako u plamenu nestaju pluća planete, ali čak ni kamera ne može da zabeleži razmere katastrofe.

„Ovo nije samo šuma koja gori, ovo je skoro groblje. Jer sve što se vidi je smrt. Amazon je izuzetno važan za vodni sistem celog kontinenta. Dakle, ako smanjimo šumu, godinama neće biti kiše na jugu zemlje“, kazala je Rozana Vilar iz organizacije Grinpis.

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro u petak objavio da će uputiti 44.000 vojnika da pomognu u gašenju požara, ali je do sada je u prašumu stiglo samo njih nekoliko stotina. Za to vreme linija vatre se nezaustavljivo širi.

„Upravo zanemarivanje klimatskih promena i kopanje ruda doprinosi krčenju šuma. Brazil će verovatno već u narednoj deceniji izgubiti 60 procenata od sadašnjih površina pogodnih za život“, naglasio je biolog Džef Korvin.

insistira na tome da je spaljivanje Amazona svetski problem, za mešanje u unutrašnje poslove Brazila. On je objavio na Fejsbuku uvredljiv komentar na račun francuske prve dame Brižit Makron, sumnjajući dda je Makron ljubomoran na njegovu mladu ženu, dok je jedan od brazilski ministar francuskog šefa države nazvao „oportunističkim kretenom“.

„Šta da vam kažem? To je žalosno, jako žalosno i za njega i za Brazilce i za brazilske žene. Jako poštujem brazilski narod, ali se nadam da će vrlo brzo imati predsednika koji je dorastao zadatku„, rekao je Makron reagujući na izjave Bolsonara.

Brazilske nevladine organizacije optužuju Bolsonara da ne štiti nikakve interese nacionalnog suvereniteta već profit krupnih rančera i kompanija koje ekspolatišu šumska i rudna bogatstva mazonije, objavljuje CNN u izveštaju svoje dopisnice Kamile Bernel.

Inače, kišne šume Amazonije već dve nedelje su u plamenu. Najveću prašumu sveta pogodio je najveći broj požara u poslednjih deset godina – za 83 odsto su veći nego prošle godine.

Ekološke organizacije smatraju da su požare izazvali lokalni privrednici i industrija prilikom krčenja šume, a podstaknuti antiekološkom politikom brazilskog predsednika Žaira Bolsonara. On, pak, poručuje da nema dovoljno sredstava za borbu protiv vatrene stihije, ali i da bi uplitanje Zapada u stvari amazonskih zemalja bilo neokolonijalizam.

Najveća šuma sveta je u plamenu. Na desetine hiljada požara besni širom Amazonije. Dim je toliki da se vidi i iz svemira, a ekološke organizacije izveštavaju o vatri kakva se ne pamti.

Ne pamte takvu stihhiju čak ni najstariji u plemenu Mura, u samom srcu prašume. Njih 15.000 za sada je bezbedno od vatre, plaše se – ne zadugo.

 

Izvor N1

CATEGORIES
Share This