Brodarevo bez pijaće vode

Brodarevo bez pijaće vode

Zbog obilnih padavina na severu Crne Gore vodostaj Lima je tokom vikenda bio je u naglom porastu zbog čega je poplavljeno na desetine hektara poljoprivrednog zemljišta u okolini Prijepolja.

Najkritičnije je bilo u naselju Zalug gde je štetu pretrpelo nekoliko domaćinstava u koje je ulila voda, dok se Lim izlio i u Brodarevu gde je pod vodom igralište na Jaliji. Zbog zamućenosti Mrčkovačke reke, oko pet hiljada žitelja Brodareva od ponedeljka vodu iz gradskog vodovoda može koristi se samo u tehničke svrhe ali ne i za piće.

Na preporuku Vatrogasno spasilačke jedinice, Salčo Gojak iz naselja Zalug je u nedelju evakuisao stoku iz staje zbog opasnosti da bi Lim mogao da je poplavi. On kaže da je i prethodnu noć proveso na “straži” brunući da voda ne ulije u njegov dom.

– Prilikom svih većih padavina naša imanja i kuće nađu se pod vodom. Voda je ulila i podrume kuće, 12 hiljada sadnica maline takođe je potopljeno – jada se ovaj vredni domaćin.

Vodostaj Lima kod Prijepolja od ponedeljka je u opadanju, očekuje se da takva tendencija bude i narednih dana, kaže načelnik Štaba za vanredne situacije Goran Posrkača.

– Obilne padavine u Crnoj Gori prouzrokovale su značajan porast vodostaja reka u našoj opštini. Maksimalan vodostaj Lima u Brodarevu je bio 358 centimetara dok je u Prijepolju bio na koti od 285 centimetara. Na ovoj visini on neugrožava previše stanovništvo i objekte, međutim izlivanja je bilo u Zalugu i Brodarevu – ističe Posrkača.

Direktor JKP “Lim” Enis Memišahović kaže da on ponedeljka voda iz gradskog vodovoda u Brodarevu nije za piće zbog zamućenosti te da će u taj kraj biti upućene cisterne sa pijaćom vodom.

– Do povećanja mutnoće pijaće vode došlo je u Brodarevu na oba izvora. Isključili smo i Reževicu i Mrčkovačku reku, ali iz laboratorije su stigli rezultati da se mutnoća na Reževici smanjuje”, kazao je Memišahović.

On je naglasio da vode u Brodarevu ima ali da može da se koristi samo kao tehnička. Tako će najverovatnije ostati narednih nekoliko dana dok se voda ne izbistri i dok nadležni iz Zavoda za javno zdravlja iz Užica ne izvrši sve potrebne alalize i isprate kvalitet vode.

PP Media

Foto: Alem Rovčanin

CATEGORIES
Share This