Brnabić: Brnabić: Do 2026. godine prosečna plata 1.000 evra, a penzija 500 evra

Brnabić: Brnabić: Do 2026. godine prosečna plata 1.000 evra, a penzija 500 evra

Vlada Srbije za 2023. godinu ima ambiciozne planove, a kako kaže premijerka Srbije Ana Brnabić, prvi i najvažniji cilj biće pokušaj da se preokrene trend u natalitetu, dok će drugi prirotet ostati dalji rast životnog standarda građana. Brnabić, u novogodišnjem intervjuu za Tanjug, kaže da su planovi uglavnom slični onima koji su bili i ranije, a koje je postavio Aleksandar Vučić kao premijer 2014. godine jer, kako dodaje, sve vlade od tada do danas su vlade kontinuiteta.

“Na prvom mestu je dalji rast životnog standarda naših ljudi, kontinuirani rast plata i penzija”, kaže premijerka.

Navodi da je posebno ponosna na to što je Srbija uspela da uprkos teškim vremenima koje su prouzrokovale pandemija korona virusa 2020. i 2021. i rat na istoku Evrope 2022, da kao jedna od retkih zemalja na evropskom kontinentu ima održiv i kontinuirani rast plata i penzija.

“I to ostaje prioritet. Želimo da i u 2023. imamo i dalje rast plata i penzija, da idemo ka onome što smo postavili kao cilj, da do 2026. godine imamo prosečnu platu od 1.000 evra i prosečnu penziju od 500 evra”, kaže Branabićeva.

Za 2023. godinu, prema premijerkinim rečima, prvi i najvažniji cilj je da pokušaju još više da preokrenu trend u natalitetu i da ulože ne samo više novca, već da se više i govori o tome, da se utroši više vremena i energije u pronatalitetnu politiku.

Izvor: Euronews

Foto: N1

CATEGORIES
Share This