Biolog: “U Novom Pazaru je vazduh otrovan”

Biolog: “U Novom Pazaru je vazduh otrovan”

Novi Pazar jedan je od najzagađenijih gradova u Srbiji. U poslednjih nekoliko dana od kako je došlo do zahlađenja i pada temperature Novi Pazar je na listi najzagađenijih gradova u Srbiji. Zagađen vazduh u Novom Pazaru nije novina, jer Novi Pazar ima problem sa zagađenjem vazduha dugi niz godina rekao je za naš portal profesor biologije i ekologije Eldan Alić.

Merači Agencije za zaštitu životne sredine tokom prethodnog dana i ove godine pokazuju da je vazduh zagađen širom zemlje a građani Novog Pazara su jako zabrinuti zbog ovog problema.

U Novom Pazaru postoji jedna merna stanica koja već pokazuje da je stanje alarmantno i da je vazduh otrovan za sve građane bez izuzetaka.

“U vazduhu su prisutne velike količine SO2, NO2, NOX, NO,  koje su u nedozvoljenim granicama. Prisustvo PM2,5 čestica za 29.11.2023. je 176, 07 mikrograma po kubiku, čak četiri puta veće od dozvoljenih 25 mikrograma po kubiku, iznad kojih se smatra da je vazduh opasan po zdravlje. Prisustvo PM10 čestica isnosi je 181,48 mikrograma po kubiku, što je čeriti puta više nego što je dozvoljeno”, ističe biolog, Eldan Alić.

#image_title

Drumski saobraćaj,  individualna ložišta, grajanje na ugalj i  industrija doprinose značajno zagađenju vazduha, i takav vazduh direktno dovodi do brojnih respiratornih problema dece i odraslih.

“Ovako zagađen vazduh dovodi do brojnih respiratornih problema kod deca i odraslih, kod osoba sa oboljenjima srca i pluća. Sitne čestice ulaze godinama u naša tela i nikada ne izlaze, i tako nastaje srčani i moždani udar, ili rak.

Potrebno je  preduzeti odgovarajuće mere, i savetujem građanima da se ne izlažu tako često ovakvom vazduhu, i da izbegavaju fizičku aktivnost u zonama sa mnogo saobraćaja, da ne otvaraju prozore od svojih stanova, kuća kako bi držali pod kontrolom unutrašnje zagađenje”, zaključio je biolog, Eldan Alić.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, zagađenju vazduha najviše doprinose mala individualna ložišta (75 odsto), industrija (30 odsto) i drumski saobraćaj (šest odsto).

U republici Srbiji u nekoliko lokalnih samouprava, došlo je do prekoračenja granične vrednosti koncentracije PM10 i PM2,5 suspendovanih čestica.

CATEGORIES
Share This