Bilgić: Otvaranje konzulata Turske u Novom Pazaru očekuje se u aprilu

Bilgić: Otvaranje konzulata Turske u Novom Pazaru očekuje se u aprilu

Otvaranje generalnog konzulata Turske u Novom Pazaru planira se u aprilu ove godine i on će doprineti jačanju saradnje između ovog kraja i Turske, rekao je odlazeći ambasador Turske u Srbiji Tanž Bilgić. Nakon sastanka  sa predstavnicima lokalne samouprave posetio je i Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), kao i predstavnike političkih partija.

On naglašava, da su najvažniju ulogu u ovim odnosima igrali odnosi između predsednika Vučića i Erdoana i zahvaljujući tim odnosima unapredili saradnju sa Novim Pazarom i uskoro će se otvoriti i generalni konzulat Republike Turske u Novom Pazaru.

“Mi Novi Pazar i bošnjački narod gledamo kao jedan most koji spaja Republiku Tursku i Republiku Srbiju”, kaže Bilgić.

On dalje dodaje, da će se u narednom periodu realizovati određeni projekti i to će uraditi u saradnji sa gradom Novim Pazarom.

“Planiramo da generalni konzulat otvorimo u mesecu aprilu i nadam se da će taj generalni konzulat doprineti, znači,  jačanju saradnje između ovog kraja i naše zemlje. To će biti jedan olakšavajući faktor za nas. Znači, prisustvo genralnog konzula u ovom kraju će biti, znači, dolazak više investitora u ovaj kraj”, ističe ambasador Turske.

Vlada Srbije je još prošle godine i formalno dala  saglasnost za otvaranje turskog diplomatskog predstavništva u Novom Pazaru.

Aiša Alić-A1

 

RUBRIKE
Podeli