Biciklijada “Daj pedalu raku“ u Novom Pazaru – Podrška ženama u procesu lečenja raka dojke i raka grlića materice

Biciklijada “Daj pedalu raku“ u Novom Pazaru – Podrška ženama u procesu lečenja raka dojke i raka grlića materice

Mini biciklijada pod nazivom “Daj pedalu raku“ koja se održala u centru Novog Pazara, uspela je da okupi pun plato mladih ljudi i svih onih koji su svojim dolaskom pokazali empatiju i solidarnost sa ženama koje se bore sa ovom opakom bolešću.

Na skupu su se obratili organizatori, ali i specijalizantkinja ginekologije, doktorka Dina Dolovac, koja je ovom prilikom istakla važnu ulogu prevencije i ranog otkrivanja.

U Srbiji od raka dojke godišnje oboli više od 4.600 žena, a umre oko 1.600, naša zemlja je po broju obolevanja negde u sredini u Evropi, dok je po broju smrtnih slučajeva druga, pokazuju istraživanja.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut“, rak grlića materice se registruje kod oko 1.300 žena godišnje u Srbiji, dok više od 500 pacijentkinja izgubi život zbog ovog oboljenja. U Evropskoj uniji rak grlića materice je odgovoran za oko 2% svih smrtnih slučajeva od kancera kod žena, sa stopom smrtnosti od oko 3 na 100.000.

U Srbiji je ova stopa skoro tri puta veća. Prema procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka, prema riziku umiranja od malignih bolesti druga smo zemlja u Evropi, odmah iza Mađarske.

Kampanja “Daj pedalu raku“ ima za cilj da skrene pažnju na važnost redovnih pregleda i samopregleda, zdravih stilova života.

Tačno u 12 sati, po prvi put u Novom Pazaru, dat je start za biciklističku vožnju podrške ispred Kulturnog centra u Novom Pazaru. Inače, ovaj vid podrške se u Srbiji održava devetu godinu zaredom povodom obeležavanja Meseca borbe protiv raka dojke.

“Svaka čast devojkama koje stoje iza ovoga i jako sam srećna da vidim ovo i kod nas. Nadam se da će one biti te koje će raditi na podizanju svesti o važnosti prevenciji raka. Kod nas u Pazaru je često sramota otići kod ginekologa i na ginekološki pregled – ja smatram da je najveća sramota ukoliko sebi dopustimo da bolest uzme maha i javimo se kasno, kada su male mogućnosti za izlečenje.

Ovom prilikom uputiću apel na sve žene starije od 20 godina da vode brigu o sebi, misle na važnost prevencije i odlaze na redovne preglede“, rekla je dr Dina Dolovac.

Mnoga mlada lica svih uzrasta ulepšala su ovaj događaj, uputivši svojevrsnu poruku zajedništva, ljubavi, podrške i solidarnošću svojom vedrinom.

“Razlog zbog kojeg sam danas ovde jeste podrška svim ženama koje se bore protiv raka dojke i grlića materice. Svaka osma žena u Srbiji vodi borbu protiv ove opake bolesti. Drago mi je da se svest podiže u našem gradu i drago mi je da sam deo ove ekipe“, rekla je učenica završne godine Gimnazije za naš portal, Ajša Hudović.

Buduća studentkinja grafičkog dizajna na Internacionalnom balkanskom univerzitetu (IBU), Maja Habibović, poslednje dane u svom rodnom gradu koristi na ovaj način, pokazujući empatiju dolaskom na skup. Ona je imala potrebu da skrene pažnju na posledice nemarnosti koje se odražavaju na zdravlje, a to je slučaj kada je reč o velikom broju žena.

“Današnja mini biciklijada je održana kao podrska zenama u procesu lecenja raka dojke. Jako je bitno podizanje svesti o ovoj bolesti, pogotovo na našim područjima, gde su neredovne kontrole i pregledi, upravo zbog nemarnosti i neznanja o ovom smrtonosnom neprijatelju.

Na godišnjem nivou više od 3000 žena biva dijagnostikovano, a više od 1500 izgubi bitku. Verujem da bi ta brojka mogla biti manja kada bismo bili odgovorniji prema sebi“, dodala je Habibović.

Organizatori ovog događaja su Fami grafika u saradnji sa Udruženjem za edukaciju i obrazovanje Momentum, a skup su podržali i Atelje Decor, Planetbike, TaktInfo, organizacija Lunje i Maze.

“Danas smo zajedno na biciklijadi koje sa ostalim prijateljima ovog događaja organizuje naše udruženje Momentum, kako bismo podržali hrabre žene koje se bore sa rakom dojke i grlića materice. Ova manifestacija je simbol naše podrške i solidarnosti prema svim ženama koje se suočavaju sa ovim izazovima.

Kroz ovu biciklijadu, želimo podići svest o važnosti redovnih pregleda i prevencije, kako bismo zajedno izgradili zdraviju budućnost. Iskoristila bih ovu priliku da se zahvalim svima koji su se pridružili ovoj važnoj inicijativi“, istakla je Dina Rujević Salihović, zamenica direktorke udruženja Momentum.

Kampanja Ženskog centra Milica održava se u preko 30 gradova u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

CATEGORIES
Share This