Godišnje pola miliona žena izgubi bitku sa rakom(video)

Godišnje pola miliona žena izgubi bitku sa rakom(video)

Svaka osma žena u svetu oboli od karcinoma dojke. Na godišnjem nivou 1.700.000 žena oboli od ove maligne bolesti, a pola miliona izgubi bitku sa ovom opakom bolešću, kaže za A1 doktorka Dina Dolovac i naglašava, da su, preventivni pregledi važni, kako bi se što ranije otkrilo postojanje tumora kod žena i na vreme počelo lečenje.

Poznato je, da je, karcinom dojke bolest koja se javlja kod žena u starijim godinama. Međutim, danas je takva situacija da pogađa i mlađu populaciju, odnosno javlja se i od 45 godine.

”Najbitnija stvar je da se krene sa pregledima između 20-te i 30-te godine života”, kazala je Dolovac.

Ona dodaje, da je bitno da  žene starosne dobi između 50-te i 69-te godine  rade mamografiju na svake dve godine, a da se klinički pregled od strane edukovanog lekara ili ultrazvučni pregled obavlja na godišnjem nivou.

“Najveći razlog zbog  kojeg žene odbijaju da dođu na pregled je strah od toga da se suoče sa time šta će im lekar reć, ali bolje je da se suoče na vreme kada su šanse za lečenje mnogo veće, nego  kada bolest odmakne i kada su šanse manje. Stopa preživljavanja kod odmaklih stadijuma je svega 20% petogodišnjeg preživljavanja”, istakla je doktorka Dina Dolovac.

Prema rečima stručnjaka, ova bolest je apsolutno izlečiva, jer kako naglašavaju, karcinom dojke ne znači smrtna presuda, te ako se rano otkrije devet od 10 žena  će se izlečiti.

Aiša Alić

 

CATEGORIES
Share This