Bertonili: Lokalna samouprava mora više da radi i da obezbedi nova radna mesta (video)

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini na konferenciji za medije kazao je, da je Novi Pazar jedan od gradovi koji je pogodan za realizaciju  projekata u oblastima životne sredine, zdravstvene zaštite i prosvete, a sa druge strane,  lokalna samouprava mora uraditi mnogo više, kako bi obezbedila nova radna mesta.

Predstavnici lokalnog parlamenta Novog Pazara kazali su da su celnici gradske uprave ukazali na prioritete i prednosti grada za privlačenje novih investicija i saradnju.

“U nama sigurno mogu da vide dobre partnere za saradnju. Nekada nije dovoljno imati samo sredstva, ukoliko, sa druge strane nema ko da isprati i podrži ono što se od nas očekuje. Gospodin Bertolini je kazao, da je njegov današnji dolazak, zapravo početak jedne potpuno, nove ere u saradnji sa gradom Novim Pazarom, sa celom regiom Sandžaka, ali i sa ostalim gradovima u Srbiji”, navela je predsednica Skupštine grada Novog Pazar Anela Šemsović.

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini je nakon sastanka sa predstavnicima lokalne smouprave rekao da je iznenađen prisustvom velikog broja mladih.

“Diskutovali smo o temama zaštite životne sredine, zdravstvene zaštite i prosvete koje su jako važne teme i sve je moguće realizovati kada imate mlade ljude u gradu i upravo zato podržavamo borbu protiv migracija van ovih prostora. Ovaj grad predstvalja dobar primer u tom smislu i treba da radi više kako bi napravio nova radna mesta”, naglaio je Bertolini.

Bilo je reči i o izgradnji fabrike za preradu otpadnih voda u Novom Pazaru, gde je Bertolini kazao da je to bila jedna od tema razgovora sa predstavnicima lokalne samouprave.

“Jesmo diskutovali o otpadnim vodama i konretno o kolektoru, međutim, rečeno nam je da će to biti predmet kineske investicije, a onda smo promenili temu i pričali o komunalnom otpadu, o njegovom prikupljanju i separaciji i to je potencijalno nama jako interesantna tema”, rekao je Bertoliini.

Bertolini je, pored Novog Pazara, boravio u Sjenici i Užicu, a planirana je i poseta Raški.

Aiša Alić

RUBRIKE
Podeli