Barikade na severu Kosova, Hoti – blokade zbog lažne vesti o specijalcima

Barikade na severu Kosova, Hoti – blokade zbog lažne vesti o specijalcima

Posle najave Prištine da u ponedeljak počinje primena odluke o preregistraciji vozila i ličnim kartama, građani sa severa Kosova nam javljaju da se na više lokacija na severu Kosova postavljaju barikade. Zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Besim Hoti potvrdio je za Kossev da je došlo do blokade puta u Zubinom Potoku kod Varaga i u Rudaru.

„Došlo je do blokade puta u Zubinom Potoku kod Varaga i u Rudaru. Navodno je proturena lažna vest da će opština da se blokira od strane specijalnih jedinica, što apsolutno nije tačno niti postoji takva namera“, za Kossev  je kazao Besim Hoti.

Situacija u Rudaru je mirna. Put je blokiran nedaleko od Krsta. Blokada je napravljena kamionima od kojih su pojedini natovareni zemljom. U blizini blokade je i više vozila hitne pomoći.

Prethodno su se u severnom delu Kosovske Mitrovice oglasile sirene za uzbunu. U međuvremenu, sirene su se začule i u Zubinom Potoku.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija nikada nije bila u kompleksnijoj i težoj situaciji u vezi sa Kosovom, nego što je danas.

Najavio je da vlasti u Prištini od večeras u ponoć planiraju da na administrativnim prelazima zaustave sve one koji imaju srpske lične karte. Vučić je zamolio Albance, međunarodnu zajednicu i Srbe sa Kosova da sačuvaju mir.

„Ne budu li hteli da sačuvaju mir, ja vam saopštavam – Srbija će pobediti“, poručio je Vučić.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je, međutim, da ne postoji mogućnost destabilizacije situacije na Kosovu zbog početka primene odluke o reciprocitetu sa Srbijom u vezi sa dokumentima, koje će kosovska strana početi da primenjuje od ponedeljka.

Izvor: N1

RUBRIKE
Podeli