Bajatović: Do kraja godine stiže gas u Tutinu

Bajatović: Do kraja godine stiže gas u Tutinu

U toku ove godine,  biće završena izgradnja gasovoda visokog pritiska od Aleksandrovca do Tutina, kazao je direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović, prenosi RTS.

On je gostujući na RTS-u ocenio da će se time steći uslovi za gasifikaciju ovog dela Srbije.

Bivša ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, meseca avgusta 2022. godine, kazala je da očekuje da će izgradnja razvodnog gasovoda Aleksandrovac – Novi Pazar – Tutin bude završena u martu 2023. godine i najavila je da će Ministarstvo nastaviti da prati kako teku radovi.

“Kad smo 28. februara obilazili radove na ovom gasovodu, zatekli smo na gradilištu četiri radnika i nije bilo mašina. Danas je na terenu 195 radnika i više od 80 mašina. Tada je bilo zavareno 12 kilometara cevi, i to za godinu i po, a sad je zavareno 60 km, a 80 km je još dopremljeno na trasu”, rekla je Mihajlovićeva novinarima nakon obilaska radova na Kopaoniku.

Ona je tada navela da je gradnja ovog gasovoda, pored toga što je važna za energetsku bezbednost, važna i zbog očuvanju životne sredine, jer će omogućiti da se na Kopaoniku oko 30 odsto uglja, mazuta i lož ulja zameni prirodnim gasom, a da će u budućnosti moći da bude korišćen i za transport vodonika.

“Inspekcija je često obilazila ovaj projekat, kao što radimo i na projektu gasne interkonekcije Srbija – Bugarska, koja će takođe biti završena iduće godine”, rekla je ona.

Direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović prilikom poste Novom Pazaru u razgovoru sa predstavnicima lokalne samouprave naglasio je da je gasovod trebao biti gotov u junu prošle godine.

„On kasni godinu dana i tu više kompromisa nema. On mora da bude gotov do kraja juna 2022. godine“, izjavio je tada Bajatović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na godišnjoj konferenciji rekao je da će Srbija izgraditi nove gasovode, a kako je kazao, važno je da oni dođu do Vranja i Preševa, Tutina-Aleksandrovca, Prijepolja i Priboja, kao i Nove Varoši, Čajetine, Valjeva i Loznice.

Vučić je predstavio projekte novih gasovoda u Srbiji, te je tom prilikom istakao i da će se graditi reverzibilna hidroelektrana Bistrica, kao i Đerdap 3.

Izvršni direktor Operatora distributivnog sistema u JP “Srbijagas”, Milan Zdravković, rekao je da je gasovod dug 116 kilometara i da će njegova izgradnja omogućiti prelazak na prirodni gas oko 30.000 domaćinstava u opštinama kroz koje prolazi.

Aiša Alić/Rts

CATEGORIES
Share This