Bačevac:Nivo kardiologije u Novom Pazaru uskoro na nivou svetskih Kliničkih centara ( video )

“Mislim da će nivo kardiologije u Novom Pazaru biti na nivou velikuh Kliničkih centara, ne samo u Srbiji već i u svetu“, rekao je za portal A1 kardiolog doktor Muamer Bačevac. Zahvaljujući Ministarstvu zdravlja u Novi Pazar, pre godinu dana, stigli su najsavreniji medicinski aparati za angio salu, pa sada pacijenti ne putuju do Kragujevca i Beograda i ne gube  vreme koje je veoma važno u slučaju srčanog udara.

Kada je počela sa radom angio sala u Novom Pazaru, u početku je radila jednom odnosno dva puta nedeljno. Sada radi pet dana u nedelji a plan je da bude dostupna kardiovaskularnim pacijentima 24 sata. Za godinu dana rada u angio Sali urađeno je preko 200 intervencija. Sredovečnom muškarcu  koji je ima kardiovaskularnih problema  za samo nekoliko minuta biće urađena koronarografija, kardiološka dijagnostička procedura kojom se pomoću sofisticirane radiološke aparature prikazuju srčani krvni sudovi ili koronarne arterije, koje srcu donose arterijsku krv.

“Danas koristimo stentove treće generacije koji u sebi imaju džepove sa lekovima koji se 24 meseca otpuštaju u krvni sud i štite isti ili stentirano mesto zapušenja. Spasonosna intervencija, jedna od retkih u medicini koja smanjuje smrtnost“, kaže Bačevac.

Sama činjenica da godišnje kroz novopazarski Zdravstveni centar prođe oko hiljadu pacijenata sa akutnim koronarnim sindromom značaj postojanja i rada angio sale je utoliko veći.

“Ono čime ja mogu da se pohvalim i možda je najbolja vest, jeste da će novopazarski zdravstvewwni centar uskoro dobiti jedan aparatkojim će, kod ljudi koji nemaju infarkt, moći slikati unutrašnjost krvnog suda“, zaključuje Bačevac.

Angio sala je posebno značajna za primenu savremenih metoda u prvom satu nastanka simptoma infarkta, kada se pacijentu može spasiti život i sprečiti da dođe do značajnog oštećenja srca.

Dž.Z.

CATEGORIES
Share This