Arhitekte kažu da će se Ministarstvo baviti projektom kule Džephane, dok lokalna samouprava takođe izražava nezadovoljstvo

Arhitekte kažu da će se Ministarstvo baviti projektom kule Džephane, dok lokalna samouprava takođe izražava nezadovoljstvo

Projekat rekonstrukcije kule Džephane nije zadovoljavajući i biće izmenjen kako bi se prilagodio izvornom stanju objekta, rekao je opštinski arhitekta Elvir Hamidović. S druge strane, arhitekte koje zagovaraju drugačiji izgled ove kule navode da će se pitanje rekonstrukcije kule Džephane razmatrati u nekoliko ministarstava u narednim danima.

Opštinski arhitekta, Elvir Hamidović, smatra da ovaj projekat treba da bude bogatiji i tradicionalniji, nalik na postojeće kulturno-istorijske spomenike.

„Kao čovek i kao arhitekta, reći ću vam da se ni meni taj izgled ne dopada, lično bih voleo da kula Džephana bude bogatija, da bude tradicionalnija, da bude nalik na postojeće kulturno-istorijske spomenike”, rekao je Elvir Hamidović.

Hamidović kaže da se trenutno sprovodi prva faza radova koja obuhvata stabilizaciju postojećih zidova, dok će druga faza, koja uključuje rekonstrukciju, biti realizovana nakon dobijanja autentičnog rešenja.

„Trenutno kolege iz zavoda Zaštite traže autentične dokaze kako je kula nekada izgledala. Mi smo njima prosledili dokumentaciju koju smo dobili od istorijskog arhiva, od našeg muzeja”, dodao je Hamidović.

Hamidović je izrazio nezadovoljstvo zbog radova na objektu stare Novopazarske banje, naglašavajući da je ova zgrada, koja potiče iz doba sultanije Hurem, važan deo kulturne baštine. On je uputio kritiku na račun upotrebe neadekvatnih građevinskih materijala tokom rekonstrukcije, ističući da je važno sačuvati istorijsku autentičnost ovog objekta.

“Zašto se ne osvrnete na radove koji se izvode na Novopazarskoj banji, dobro znamo da je stari hamam, odnosno stara Novopazarska banja, ostavština sultanije Hurem, kojoj ne dolikuje je da se onakav objekt izvodi sa primenom neadekvatnih građevinskih materijala u njenoj rekonstrukciji. Zaista to nije u redu i napomenuo bih takođe da kulturno-istorijsku baštinu ne treba mi da branimo od drugih, treba da je branimo od nas samih ovde, rekao je Hamidović.“

Sa druge strane arhitekta Ado Marovac je istakao da će se pitanje rekonstrukcije kule Džephane naći na stolu kod nekoliko ministarstava u narednim danima. On je izjavio: „Branićemo je svim raspoloživim sredstvima, sve jače i jače. Pravno, medijski i fizički.“

Marovac je putem društvenih mreža odgovorio i na kritike koje se odnose na radove u staroj Novopazarskoj banji, nazivajući ih neozbiljnim, i naglasio da se sve što dodaje uz objekat od montažnog karaktera i prirodnih materijala.

„Od vas su morali da otimaju oružjem staru banju, hvala Bogu sad je vakuf i u perfektnom je stanju, zato neka krokodilskih suza molim vas. Sve što se dodaje uz objekat je montažnog karaktera i od prirodnih materijala. I tu ste izrekli neistinu, ali nema veze. Uostalom, projekat je radila IZ, sigurno znaju šta rade sa objektom,“ rekao je Marovac.

Marovac je dodao da neće lično odgovarati na prozivke, jer je borba za dobrobit naroda prioritet.

„Na lične prozivke neću odgovarati, zato što je ova borba za dobrobit naroda, i zato ću ukrotiti ego. Nebitni smo mi kao individue. Radite u interesu naroda i nemamo nikakvih problema niti kritika”, dodaje Marovac.

CATEGORIES
Share This