Angela Merkel četvrti put kancelarka!

Angela Merkel četvrti put kancelarka!

Nemačka Socijaldemokratska partija (SPD) glasala je za predloženu koalicionu vladu s konzervativcima kancelarke Angele Merkel.

Ishod glasanja članova stranke poštom znači da će Angela Merkel četvrti put postati kancelarka, posle 12 godina na vlasti.

Glasanje je okončalo šest meseci neizvesnosti u nemačkoj politici.

Da oko 464.000 članova SPD-a nije podržalo koaliciju, opcije su bile ili novi izbori ili prva manjinska vlada u nemačkoj posleratnoj istoriji.

Očekuje se da će se parlament sastati sledeće nedelje, kada bi trebalo da izabere Angelu Merkel za kancelara, potvrđujući njenu poziciju kao jednog od dominantnih političara u Evropi.

Merkel pozdravila odluku SPD da podrži veliku koaliciju

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozdravila je odluku članova Socijaldemokratske partije (SPD) da podrže koalicionu vladu.

„Ovo je dobra odluka za SPD, a posebno za našu zemlju“, saopštila je danas Merkel.

Ona je dodala da je pred novom vladom mnogo posla koji treba što pre započeti.

Prema rezultatima glasanja, njih 66 odsto u SPD bilo je za ulazak u koaliciju sa Demohrišćanima (CDU/CSU).

Makron pozdravio novu vladu u Nemačkoj kao dobru vest za Evropu

Francuski predsednik Emanuel Makron pozdravio je uskoro formiranje nove vlade u Nemačkoj, ocenjujući da je to dobra vest za Evropu.

„Predsednik je pozdravio ishod glasanja nemačke Socijaldemokratske partije (SPD). To je dobra vest za Evropu. Francuska i Nemačka će raditi zajedno narednih nedelja kako bi razvili nove inicijative…“, saopštila je Jelisejska palata.

Izvor: Beta/AFP/N1

CATEGORIES
Share This