Ambasadorka Nemačke u Novom Pazaru: “Migracija omladine je i u svetu sve češća pojava”

Ambasadorka Nemačke u Novom Pazaru: “Migracija omladine je i u svetu sve češća pojava”

Gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Bisevac i ambasadorka Savezne Republike Nemačke u Beogradu, Anka Konrad, danas su se, po drugi put sastali u Novom Pazaru kako bi potvrdili i produbili dugogodišnju saradnju između ova dva partnera. 

Gradonačelnik Bisevac istakao je da je dosadašnje partnerstvo sa Nemačkom rezultiralo brojnim projektima u oblastima obrazovanja, zdravstva, privrede i podrške privatnim preduzetnicima, sve u cilju poboljšanja kvaliteta života građana Novog Pazara. Dodao je da su tokom sastanka razgovarali o već realizovanim projektima, trenutno aktuelnim projektima, kao i budućoj saradnji.

„Mogu reći da smo obostrano zadovoljni dosadašnjom saradnjom, ali uvek postoji prostor za unapređenje već uspostavljenih partnerskih odnosa. Poseban fokus je stavljen na projekte koje sprovode Nemački državni fond za međunarodnu saradnju (GIZ) i Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a koji pružaju podršku povratnicima i nezaposlenim licima za pokretanje sopstvenih preduzeća ili prekvalifikaciju i dokvalifikaciju“, rekao je gradonačelnik.

U narednom periodu očekuje se i uspostavljanje saradnje sa gradovima u Nemačkoj kako bi se razmenjivala iskustva i postizali zajednički ciljevi.

Ambasadorka Nemačke je ovom prilikom posetila i Jevrejsko groblje u Novom Pazaru kada je istakla važnost sećanja na zločine iz Prvog i Drugog svetskog rata. Ona je naglasila da se kvalitetnom saradnjom trude da unaprede veze sa zemljama i narodima sa kojima su tada ratovali, kao i da ova poseta nosi simboliku.

Na pitanje o masovnoj migraciji omladine iz Novog Pazara ka Nemačkoj zbog traženja posla, ambasadorka je istakla da je takva situacija prisutna širom sveta, ali da će se kroz projekte u Novom Pazaru u saradnji sa Republikom Nemačkom raditi na otvaranju novih radnih mesta koja će svim nezaposlenim licima pružiti priliku za zapošljenje.

Podsećamo, u najnovijem istraživanju Krovne asocijacije mladih Srbije, trećina mladih nezaposlena je duže od dve godine, a dok je čak 75 posto njih bilo na nekoj vrsti prakse koja nije plaćena. Tek svaki deseti živi u svom stanu, dok većina njih nema mogućnosti da se odvoji od roditelja i započne samostalan život.

CATEGORIES
Share This