Algoritam za slaganje Rubikove kocke

Algoritam za slaganje Rubikove kocke

Svaka Rubikova kocka, ma koliko je okretali i promešali joj boje, može uvek da se reši u manje od 20 poteza. Zvuči neverovatno, ali matematika je rekla svoje

 

Problem često rešimo najjednostavnijim putem, ali obično iza nejjednostavnijeg rešenja stoji najozbiljnija „procedura“. Rubikova kocka je „jednostavna“ slagalica koja se zasniva na „ozbiljnoj“ matematici.

Svi znamo šta je Rubikova kocka, poznata i kao Magična kocka ili Mađarska kocka. To je mehanička igračka koju je ne tako davne 1974. godine izumeo mađarski pronalazač i profesor arhitekture Erne Rubik. Kocka je u svom osnovnom obliku (3x3x3) sastavljena od 26 manjih plastičnih kocki koje se vrte oko središnjeg jezgra. Svaka od šest stranica koje čine kocku u rešenom obliku različite je boje. Pored osnovne kocke, postoje i one čije su stranice 2x2x2, 3x3x3, 4x4x4, 5x5x5, 6x6x6, i 7x7x7. Rubikova kocka se smatra jednom od najpopularnijih igračka u svetu, jer je do 2005. godine prodata u više od 300 miliona primeraka.

Svi znamo šta je Rubikova kocka, ali ne umemo svi da je rešimo (ili se varamo?), tj. da je vratimo u početni položaj gde je svaka strana kocke u jednoj boji.

Rubikova kocka za mnoge na prvi pogled predstavlja nesavladivu prepreku. Veruju da je potrebno biti natprosečno inteligentan ili čak genije kako bi se rešila. To je daleko od istine, jer Rubikovu kocku može da složi svako!

Sve što vam je potrebno jeste malo vremena, još manje strpljenja i algoritam za slaganje.
Svaka Rubikova kocka, ma koliko je okretali i promešali joj boje, može uvek da se reši u manje od 20 poteza. Zvuči neverovatno, ali matematika je rekla svoje. Postoje razne metode i razni algoritmi koje samo treba zapamtiti.

U nekim metodama kreće se od slaganja kockica na uglovima i njihovog pravilnog okretanja, a nakon toga kockica na ivicama i pravilnog postavljanja onih koje nisu u pravom položaju. Najpopularniju metodu je razvio Dejvid Singmaster i nazvao je „sloj po sloj“, a poznata je i metoda Larsa Petrusa.

Naravno, za sve one mejkers orijentisane: ako nijedna metoda za slaganje kocke ne pomogne, ako nijedan algoritam ne proradi, kocka se može lagano rastaviti pomoću odvijača: gornji sloj kocke se zaokrene za 45 stepeni i uz pomoć odvijača kocka se rastavi tako da se nijedan deo ne slomi, te se lagano može ponovno sastaviti u početni položaj. Problem rešen!

izvor: Elementarijum

foto: pixabay

CATEGORIES
Share This