Aktivisti iz Novog Pazara traže da funkcioneri prestanu da ih pritiskaju

Aktivisti iz Novog Pazara traže da funkcioneri prestanu da ih pritiskaju

Platforma Tri slobode skreće pažnju javnosti na sudske procese koji se u Novom Pazaru vode protiv aktivista koji su kritikovali postupanje zdravstvenih organa u ovom gradu tokom pandemije COVID-19.

“Vršilac dužnosti direktora Opšte bolnice u Novom Pazaru Meho Mahmutović je podneo 37 privatnih tužbi zbog povrede časti i ugleda, protiv aktivista i pojedinih kolega lekara. Od tog broja čak 7 tužbi podneo je protiv aktiviste i osnivača Inicijative slobodnih građana Aladina Paučinca, koji od prošle godine predvodi proteste protiv rukovodstva ove bolnice, na kojima poziva na odgovornost zbog lošeg stanja zdravstvenog sistema u ovom gradu i visokog broja preminulih. Bavljenje sopstvenim ugledom direktora Opšte bolnice u Novom Pazaru, u situaciji pandemije direktno ide na štetu javnog zdravlja i svih građana”, navodi se u saopštenju za javnost.

U saopštrnju se dalje navodi da je Osnovni sud u Novom Pazaru je 7. oktobra 2021. godine na prvom i jedinom pretresu, doneo presudu protiv Paučinca zbog krivičnog dela uvrede, u kojoj se navodi da je Paučinac skandiranjem uvredljivih parola na skupu povredio čast i ugled Mahmutovića. Upozoravamo da se ovakve represivne mere kose sa međunarodnim standardima ljudskih prava i praksom Evropskog suda za ljudska prava u oblasti slobode izražavanja, kao i da krivično sankcionisanje građana zbog kritika izrečenih na rad javnih funkcionera, pa makar one bile i grube, ima za posledicu zastrašivanje i demotivisanje građana u lokalnoj zajednici da podignu glas o problemima koji ih muče.

Udruženje “Tri slobode” podseća da ovo predstavlja nastavak zabrinjavajućeg trenda SLAPP tužbi (usmerenih na gušenje slobode govora i ograničavanje kritike javnosti) protiv medija i aktivista u Srbiji, koje za cilj imaju finansijsko iscrpljivanje i zastrašivanje svih koji izraze kritički stav u javnom prostoru.

Kako oni dalje navode javni funkcioneri su dužni da pokažu veću toleranciju na kritike koje su im upućene.

 

 

RUBRIKE
Podeli