Ako upisujete srednju školu, ovo morate znati (VIDEO)

Ako upisujete srednju školu, ovo morate znati (VIDEO)

Da li ste znali da u Novom Pazaru postoji srednja škola koja vam osim formalnog obrazovanja pruža mogućnost da zaradite? Danas ćemo vam predstaviti Ugostiteljsko- turističku školu.

Imamo priliku da mnoge upoznamo sa radom ove škole, sa profesorima, učenicima kao i veštinama i znanjima kojima mogu ovladati svi oni koji se odluče da svoje obrazovanje nastave upravo u Ugostiteljsko-turističkoj školi. 

Kako obrazovanje u ovoj školi funkcioniše, kakve su današnje generacije u odnosu na prethodne, kao i da li je atmosfera ostala ista, pitali smo upravo profesore ove škole.

“Kao što vidiš Emira, od kada si ti otišao, naša škola, naši džaci samo idu uzlaznom putanjem napred. Ovo je jedan mali deo znanja, veština, umeća koja naši učenici stiču tokom školovanja.

Hteli smo to da pokažemo našim sugrađanima, našim osmacima da se uvere kako mi to radimo. Ali opet napominjemo, ovo je samo jedan mali dio lepeze svega onoga što mi nudimo kao škola. Naravno uz znanja iz opštih predmeta, tako i iz stručnih”, rekla je za naš portal, profesorica maternjeg jezika, Almasa Župljanin.

Iskoristili smo priliku da porazgovaramo i sa učenicima ove škole, koji su nam na svojim štandovima pokazali kojim su to sve veštinama ovladali tokom svog obrazovanja u ovoj školi. Neki od njih se već sada uspešni bave kulinarstvom, turizmom, ugostiteljstvom i mnogim drugim zanimanjima iz ove sfere.

“Trenutno u ovom postupku određujemo pH vrednost ili kiselost mleka koje dalje treba da ide u proizvodnju. Kao što možemo da primetimo, promenilo je svoju boju u blago-ružičastu. Što je dokaz da ima dobru pH vrednost ili da je dobre kiselosti. I može da ide u dalju preradu za isranu, za mlečne proizvode”, rekao je učenik Ugostiteljsko-turističke škole, koji je po struci prehrambeni tehničar.

Na pitanje da li nekada svoje veštine i znanja koriste i primenjuju u svojim domaćinstvima učenici kažu:“Da, i to veoma često pošto moja porodica stvarno pazi na ishranu. Ovaj smer stvarno dodaje doprinos toj israni”.

Svoj štand su predstavili i učenici koji se bave turizmom, turistički tehničari koje smo upitali da nam preporuče neku destinaciju za ovo leto.

“Dosta je popularna Antalijska regija u Turskoj, Egipat, Španija. Sve to mi učimo u agencijama koje posećujemo dok obavljamo prakse.

Prema ovom smeru nekako nas je povezala ta ljubav prema putovanjima, prema poznavanju novih stvari i ljudi i jednostavno smo se samo preusmerili na to”, kaže za naš portal još jedan učenik ove škole, po struci, turistički tehničar.

Logično je da oni koji se bave turizmom moraju znati strane jezike, te smo razgovarali i sa profesoricom engleskog jezika Đurđicom Šumarac, koja je naglasila da su mladi danas itekako zainteresovani za jezike, putovanja, istoriju i geografiju, naročito grada u kom žive.

Na ovom štandu popričali smo i sa učenicama, koje su na smeru kulinarstva, koje su naglasile da pored toga što vole ovaj smer se može zaraditi i novac, i to u najranijij fazi školovanja.

“Uvek sam volela kuvati, zato sam se i odlučila za ovaj smer. To sam želela još u detinjstvu i za u buduću to je mnogo dobar posao, posao se može naći još od prve godine”, rekla je učenica ove škole.

Ugostiteljsko-turistička škola nudi mogućnost učenicima da kroz različite prakse oni mogu zaraditi i neki džeparac, kaže direktor Ugostiteljsko-turističke škole, Remzo Destović, kojeg smo upitali kako upravo to funkcioniše.

“Da, mogu da zarade džeparac. Konkretno, evo, recimo, konobari imaju mogućnost da kroz dualno obrazovanje zarade, dva dana imaju praksu, tri dana imaju teoriju, odnosno oni su u školi i mogu da zarade određen iznos novca koji država nudi, pritom sigurno dobijaju i bakšiš.

Ista je priča i za kulinarske tehničare, kuvare, kao i za trgovinske tehničare i trgovce u velikim lancima, poput Lidla, Maksija, to su možda i najtržanija mesta, gde mogu naši đaci odmah po završenoj školi da budu trgovinski tehničari.

Dakle, mogu i da rade i da uče i da zarade već od druge godine”, rekao je direktor ove škole, Remzo Destović.

Ako vi želite da imate ovakve profesore, da stičete ova korisna znanja i veštine ona je Ugostiteljska-turistička škola je pravi izbor za vas. Svim osmacima koji su sada na početku nive faze obrazovanja savetujemo da upravo obrade pažnju na ovu školu.

CATEGORIES
Share This