AKCIJA ČIŠĆENJA Da li su prirodna bogatstva Novog Pazara važnija Beograđanima ili lokalnom stanovništvu? (VIDEO)

AKCIJA ČIŠĆENJA Da li su prirodna bogatstva Novog Pazara važnija Beograđanima ili lokalnom stanovništvu? (VIDEO)

Organizatori inicijative „Trail Cleaner“ ostali su iznenađeni minimalnim odzivom na akciju čišćenja trim staze „Borići“ u Novom Pazaru, koju je podržalo svega pet građana, od kojih su pet mladih Novopazaraca, dok su ostala trojica učesnika bili organizatori samog događaja. Akcija čišćenja održala se neposredno nakon starta trke.

Ova akcija, koja je počela posle trke „Novi Pazar Challenge Race“, imala je za cilj povezivanje čišćenja prirode sa sportskim aktivnostima. Međutim, iznenađujuće nizak broj lokalnih građana koji su se odazvali izazvao je razočarenje među organizatorima.

“U Novom Pazaru je imperativ “hoćemo, možemo, dolazimo”, i to je dalo lažnu pozitivnost sa kojom se neretko suočavamo. “Odlična inicijativa, treba nam to” i onda kad se dođe na delo, zaista nam samo lajk ulazi u folklor. Stavite lajk i vi ste na neki način oprali odgovornost sa sebe. Mnogo je potrebno energije da se ljudi privole da dođu i priključe se takvim akcijama. Ili sami imate usađenu potrebu u sebi i nosite iz porodice, ili neko ozbiljno treba da se potrudi; da li regulativama i represivnim merama da vam ukaže da ne bacate smeće”, ističe Miloš Stojanović ispred inicijative “Trail cleaner”.

Iako su očekivali veći broj učesnika, organizatori su bili pozitivno motivisani zbog podrške pet mladih Novopazaraca koji su se pridružili inicijativi. Njihova posvećenost i entuzijazam svetla su tačka u ovom trenutku.

”Odaziv sugrađana je stvarno jako loš. Dolazim ispred organizacije “Nešto zvučno” sa još četiri naša člana i još jednim dečkom iz Novog Pazara. Ovaj park svi koristimo, svima nama je jednako bitan, a niko nije došao da podrži akciju”, istakla je Hena Bošnjak ispred ekološkog udruženja “Nešto zvučno”.

Ovakav mali odziv navelo je organizatore da postave pitanje o prioritetima građana. Da li je čišćenje prirodnih bogatstava Novog Pazara manje važno za lokalnu zajednicu? Postavljanje ove dileme postaje sve važnije kako bi se očuvala priroda i unapredio ekološki osvešćeni pristup među svim građanima. Stojanović se osvrnuo i na nedavnu situaciju kada su obilne padavine nanele veliku štetu širom Srbije.

”Kada baciš nereciklirani ili teško razgradivi otpad koji se generiše u vodotoku, naiđe voda, blokira se tok i onda sledi izlivanje reka i poplave”, dodao je on.

Inicijativa „Trail Cleaner“ ne gubi nadu i planira nastavak svojih aktivnosti u cilju očuvanja i unapređenja prirodnih bogatstava Novog Pazara. Pozivaju se građani da se aktivnije uključe u buduće akcije čišćenja kako bi zajednički doprineli očuvanju i promociji prirode ovog područja.

Da li je slab odaziv učesnika posledica radne subote i neizbežnih obaveza, možda nedovoljno ispromovisanog događaja ili pak apsolutnog ubeđenja većine da se na ovaj način ne može ništa trajno promeniti?

Za stanje izletišta u Novom Pazaru ni građani, a ni nadležni ne preuzimaju odgovornost, a koliko dugo će priroda moći to da toleriše?

CATEGORIES
Share This