Zvanično raspisani izbori za 17. decembar

Zvanično raspisani izbori za 17. decembar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao je vanredne parlamentarne izbore za nedelju, 17.decembar. Time je, kako je rekao, raspustio Skupštinu Srbije izabranu 23.aprila 2022. godine.

“Želim vam srećne izbore, živimo u vremenima koja su teška za ceo svet, u vremenu globalnih izazova, ratova i sukoba. U vremenu u kojem je neophodno da svi budemo ujedinjeni u borbi za očuvanje vitalnih interesa Republike Srbije, u vremenu u kojem ćemo biti pod brojnim pritiscima kako zbog odnosa prema KiM, tako i zbog drugih regionalnih i svetskih pitanja“, rekao je danas predsednik Srbije.

Kako je dodao, veoma je važno da Srbija sačuva mir i stabilnost, ali i da sačuva unutrašnju koheziju, “pokaže svu demokratičnost“.

„Rekao bih da je ova kampanja prilika da na civilizovan način predstavimo građanima razlilčite ideje, različite programe, različite politike koje treba da se takmiče, ali koje nikada i nijednog trenutka neće ugroziti naše vitalne, državne, nacionalne i narodne interese“, dodao je Vučić.

Predsednik Srbije je poželeo svim učesnicima u predstojećoj kampanji dobar rezultat u predstavljanju svojih ideja, političkih ciljeva.

„Želim im da sve to čine na demokratski i civilizovan način, a za građane Srbije je važno da najbolji pobede, da najbolji programi i ideje pobede. Uveren sam da i ovim izborima učvršćujemo demokratiju u našoj Srbiji i istovremeno obezbeđujemo siguran put u budućnost našoj deci i našoj zemlji. Živela Srbija i nek su nam srećni izbori“, poručio je Vučić.

Orlić raspisao lokalne izbore

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić raspisao je lokalne izbore za 17. decembar. Kako je istakao, izbore će realizovati nadležni organi u skladu sa zakonom.

„Poštovani građani Srbije, u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima i Zakonom o lokalnoj samoupravi raspisani su izbori za odbornike u skupštinama 65 gradova i opština u Republici Srbiji za 17. decembar 2023. godine. Ova odluka stupa na snagu u trenutku objavljivanja u Službenom glasniku. I od tada počinju da teku rokovi za sprovođenje izbornih radnji“, rekao je Orlić na konferenciji u Skupštini Srbije.

Istakao je da će izbore realizovati nadležni organi u skladu sa zakonom te je pozvao sve građane i političke aktere da uzmu učešće na ovim izborima.

Vlada Srbije je u ponedeljak, 30. oktobra donela odluke o raspuštanju Skupštine Beograda i obrazovanju privremenog organa, a iste odluke donete su za još 64 lokalne samouprave u Srbiji, između ostalog i za Novi Pazar.

 

Izvor: Euronews

CATEGORIES
Share This