Zbog nasilja u porodici žene se odlučuju i za samoubistvo (video)

Zbog nasilja u porodici žene se odlučuju i za samoubistvo (video)

Većina žena koje se obraćju za pomoć Udruženju psihologa u Novom Pazaru razmišljala je ili je već pokušala da izvrši samoubistvo, kaže psiholog Marija Tiosavljević. Ona dodaje, da bi izgradnjom sigurne kuće u ovom gradu žene dobile sistemsku podršku.

Opšte je poznato, da Novi Pazar nema sigurnu kuću, a ona bi doprinela  da žene dobiju bezbednost, sigurnost i podršku, ali i pravnu pomoć, kako bi proces prijavljivanja naslinika završile do kraja, smatraju psiholozi.

Osnovni sud u novom pazarru je od januara do decmbra prethodne godine imao 233 postupka za izricanje hitnih mera, a u istom periodu 2021. godine pred osnovnim sudom u Novom Pazaru pokrenuto je 200 ovakvih postupaka.

Bilo je i slučajeva da su žene zbog nasilja u porodice pokušale da dignu ruku na sebe.

Iz NVO  ističu da je ovaj grad imao priliku za izgradnjom jedne takve.

Jedan od razloga zašto se žrtve vraćaju nasilniku ili povlače prijavu, jeste nestabilna finansijka situacija.

Nakon što je zlostavljana od strane bivseg muža, on joj je nudio da se vrati njemu i njihovoj porodici.

Prema dostupnim podacimau 2022. godini ubijeno je 26 žena u porodičnom nasilju, a u proteklih 10 godina ubijeno je 300 žena. Podsećanja radi, u Srbiji je od januara do decembra 2021. godine više od 20 žena ubijeno u nasilju u porodici, a tokom epidemije korona virusa zabeleženo je čak 30 odsto više prijavljenih slučajeva nasilja o čemu svedoči i podatak da se Autonomnom ženskom centru na početku vanrednog stanja, tokom 2020. godine javio trostruko veći broj žena.

Aiša Alić

CATEGORIES
Share This