Zašto upisati školicu novinarstva?

Zašto upisati školicu novinarstva?

U Novom Pazaru u okviru medijske kuće A1 odnedavno je počela obuka za decu koja podrazumeva obuku za buduće novinare.
Prošao sam prvi, osnovni nivo i pun sam utisaka. Voleo bih sa vama podeliti iskustvo sa ove obuke.

Školicu novinarstva trebalo bi upisati zato što učimo kako postati pravi novinar. Učimo u celini o novinarstvu i s kakvim izazovima se oni susreću kroz svoj rad. Školica nije naporna, dinamična je i zanimljiva. Predviđeno je da traje 3 meseca i ide se vikendom zbog škole i školskih obaveza ali od kada smo otišli na raspust, obuku smo prebacili na radne dane pa je naša obuka umesto planiranih 3 meseca, trajala oko 2 meseca. Ovo je dovoljno dug period da polaznici ove školice steknu osnovno znanje i veštine o novinarstvu.

Koliko ciklusa ima školica?
Ako niste znali, ova obuka ima više ciklusa. Postoji osnovni nivo koji smo mi upravo završili, a postoje i srednji i napredni nivo za sve one koji žele nastaviti da se dalje usavršavaju kao novinari. Nosim razna iskustva sa ove obuke. Jako mi se dopada što smo nakon teoretskog dela prešli na snimanje raznih emisija i vesti. Pored snimanja mentori su nam priredili i razne zanimljive igre i pauze koje nisu bile obične pauze, svaka je nosila svoj zadatak koji smo morali u vreme pauze da odradimo.

Šta sve možete naučiti u Školici?

Mogu reći da sam naučio kako postati novinar. Naučio sam da je trema samo reč i ništa više od toga, da trema zapravo nepostoji. Naučio sam pravilno govoriti i izražavati se.


Ako bi me neko pitao da li preporučujem ovu školicu novinarstva, svakako da preporučujem od srca i želim dodati da ko je god u mogućnosti neka se upiše jer ovo je jedno nezaboravno iskustvo za mene. Stekao sam i dobre drugare s kojima ću sigurno nastaviti druženje.

Takođe želim dodati za sam kraj da pored drugara koji su tu manje više moji vršnjaci, jako sam zadovoljan našim mentorima, predavačima Amelom i Enesom jer su nas oni vodili kroz celu ovu obuku tako da smo jedva čekali svaki sledeći čas. Žao mi je što nam se završila obuka. Proletela je baš brzo.

 

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta “Školice novinarstva“ A1 TV redakcije.

Autor: Amir Tatar, 9 godina, 3. razred.

CATEGORIES
Share This