Zaštitniku građana u Tutinu 208 pritužbi za godinu dana

Zaštitniku građana u Tutinu 208 pritužbi za godinu dana

Građani Tutina su u prošloj godini podneli 208 pritužbi Zaštitniku građana, u kojima su tražili ostvarivanje svojih prava, ali se i žalili na rad lokalne samouprave i republičkih institucija, rečeno je radiju Sto plus.

Zaštitnik građana Amer Bakić rekao je našem radiju da je od početka rada ove institucije u Tutinu, najviše pritužbi građana stiglo u poslednjih godinu dana kada su zbog vanrednog stanja i epidemije korona virusa bila ugrožena njihova prava.

“Od 208 pritužbi u poslednjih godinu dana 118 je rešeno u korist građana, u 20 slučajeva je došlo do dogovora sa rukovodiocem, a postupak se vodi u još 80 slučajeva koji će najverovatnije biti rešeni do kraja ove godine”, rekao je Bakić.

On je istakao da su građani imali najviše pritužbi zbog ograničenog kretanja i nemogućnosti da obavljaju lekarske preglede tokom vanrednog stanja, kao i zbog nedoumica oko novčane državne pomoći.

“Institucija Zaštitnika građana je tada u dogovoru sa policijom i Štabom za vanredne situacije uspela građanima da obezbedi odlazak kod lekara i da im pomogne oko svih nedoumica u vezi sa prijavljivanjem za novčanu pomoć države za vreme epidemije”, naveo je Bakić.

Dodaje da se građani Tutina najviše žale na rad republičkih institucija, a u manjoj meri i na rad lokalne samouprave.

Institucija Zaštitnika građana u Tutinu postoji od 2013. godine.

RUBRIKE
Podeli