Za zdrav Novi Pazar: Molbeno pismo verskim zajednicama

Za zdrav Novi Pazar: Molbeno pismo verskim zajednicama

Građani okupljeni oko inicijative “Za zdrav Novi Pazar” poslali su danas, svim verskim zajednicama (islamskim i pravoslavnoj) u ovom gradu, molbeno pismo za zajednički rad na podizanju svesti o zaštiti životne sredine.

U pismu, koje je prosleđeno i medijima, navodi se da je Novi Pazar u vrhu po zagađenom vazduhu u Evropi.

“Sva isparenja od tekućina koje se ispuštaju u naše reke direktno štete zdravlju, pre dvaga naše dece koja nisu osnažena da se izbore sa različitim bakterijama, a onda i našim starijim sugrađanima. Pored toga, imamo smeće koje se odlaže nesavesno, pored puta, na ulice i time se apsolutno krši jedan od važnih stubova vere — čistoca”, navodi se u ovom pismu.

Oni su u pismu ukazali i na zagađen vazduh, čiji je jedan od uzroka ubacivanje štetnih materijala u ložišta.

“Naši sugrađani ne znaju da kada lože gumu, ugalj, plastiku, krpe-strize, ivericu i druge različite materijale koji su štetni, zapravo direktno prouzrukuju bolesti poput raka pluća, raka dojke i povišene smrtnosti novorođenčadi. Poznati smo po posebnoj humanosti, a ovim pokazujemo da smo izuzetno nehumani jedni prema drugima, jer na ovaj način ubijamo jedni druge“, ističu iz ove inicjative građana.

Navode da samo zajedno možemo imati zdrav Novi Pazar, te ih u tom smislu mole da bar u naredna tri meseca na svim manjim i većim skupovima, događajima koji okupljaju mlađe i starije vernike, govore više o važnosti zaštite životne sredine.

Dodaju da su spremni i na sastanak i razgovor, kao i na zajedničko predlaganje tema i razgovora.

CATEGORIES
Share This