Vučić najavio uvođenje doživotne kazne!

Vučić najavio uvođenje doživotne kazne!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je drakonske kazne za počinioce krivičnih dela, uključujući doživotnu zatvorsku kaznu.

Aleksandar Vučić je rekao da će biti uveden institut zatvora za one koji su počinili najteže zločine – višestruka ubistva, ubistva dece.

„Nisam naročito zainteresovan za primedbe boraca za ljudska prava pošto su nam sva ljudska prava uništena drogom, ubistvima“, napomenuo je Vučić na konferenciji za medije nakon sednice Nacionalnog saveta za bezbednost.

Minimalne i maksimalne kazne za sva krivična dela koja obuhvataju nasilničko ponašanje, od nasilja u porodici do ubistva, biće povećane za 35 do 50 odsto.

Kazna za silovanje biće od 5 do 15 godina, bez mogućnosti ublažavanja kazne i niko neće moći da dobije manje od pet godina, najavio je predsednik.

Za nasilje u porodici minimalna kazna će biti godinu dana zatvora, kaže Vučić.

Za ubistvo, prema njegovim rečima, danas je predviđena kazna od 5 do 15 godina, a ubuduće će biti 10 do 20 godina. Za naročito teške oblike sledi doživotna robija.

Za mesec dana počećemo da menjamo sve u Srbiji, rekao je predsednik i poručio da će borba protiv kriminala trajati godinama.

Kazne će, kaže on, biti strože nego u nekim evropskim zemljama.

Vučić je napomenuo da samo zemlje na Balkanu – Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Severna Makedonija – nemaju doživotnu kaznu, dok evropske zemlje imaju.

„Sada želimo da imamo i želimo mnogo kazni, guramo evropske standarde i povećavamo kazne, jer želimo da ne razmišljaju o tome da se ovde ubijaju“, rekao je predsednik u odgovoru na pitanja za štampu.

Vučić je istakao da će, posebno za najteže zločine, suđenja morati da budu sprovedena u roku od godinu dana i da više neće biti važno da suđenje mora biti u razumnom roku.

„Imamo aferu“ Indeks „, uskoro će sve da zastari, Vučić će opet biti kriv, a nema nikakve veze s tim. Traje već oko 10 do 12. U svim takvim slučajevima presude će se morati donetti u roku od godinu dana od kada biće usvojene mere“, najavio je predsednik.

Najčešće dosuđivane minimalne kazne

Predsednik je oštro kritikovao kaznenu politiku u Srbiji i istakao da su sudovi za teška krivična dela osuđeni na minimum minimalne zatvorske kazne.

Sedamdeset posto kazni za silovanje bilo je do pet godina, napominje predsednik.

„Što smo određivali maksimalno do 12 godina ili uvek imamo olakšavajuće okolnosti u našoj zemlji ili nešto drugo što nas dovodi do smanjenja kazne?“, pitao je predsednik.

Kada je reč o krivičnom delu držanju i nošenju oružja i eksplozivnih materijala, predsednik ističe da se u 55,05% slučajeva izriču uslovne kazne.

To na neki način znači dekriminalizaciju tog dijela, kaže Vučić, dodajući da država šalje lošu poruku – da je vredno učiniti nešto takvo.

Ukupno 62% ljudi koji su bili u teškim krađama dobijaju, recimo, manje od godinu dana.

„Kako onda da se lopovima ne isplati? Što da budu osuđeni za manju krađu, bolje za tešku. Još ćeimati uslovni otpust“, dodaje predsednik.

„Kazne preko pet godina postale su izuzetak, gotovo da ih nema. Baš ih briga što ubijaju decu, imaju kafane, restorane, estradne zvezde oko sebe“, rekao je Vučić.

Govoreći o nameri države da se izbori sa kriminalom, predsednik je pohvalio jučerašnju akciju policije u kojoj je uhapšeno 150 osoba osumnjičenih za teška krivična dela.

Izvor: www.rts.rs

CATEGORIES
Share This