Vlada promenila Uredbu: Ograničena cena mleka

Vlada Srbije je na današnjoj sednici izmenila Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, tako što je propisala novu maksimalnu maloprodajnu cenu mleka. Kako navodi Euronews Srbija pozivajući se na saznanja u Vladi Srbije, mleko sa 2,8 posto mlečne masti od danas će koštati 128,99 dinara.

Menja se i maksimalna trgovačka marža za sve vrste UHT mleka i smanjuje se sa 12 na 5 posto.

Odlukom Vlade Srbije, uvodi se i zabrana izvoza svežeg mleka i pojedinih mlečnih proizvoda do 30. septembra, navodi Euronews.

Poljoprivrednici su prethodnih dana ukazivali da je zbog uvećanih troškova proizvodnje sirovog mleka, rasta cene stične hrane i suše, koja je pogodila našu zemlju, smanjena proizvodnja sirovog mleka, ali i otkup.

Prethodnih dana u pojedinim trgovinskim lancima rafovi sa mlekom su ispražnjeni, a ova odluka Vlade Srbije trebalo bi da spreči nestašice i da reguliše snabdevenost tržišta.

Vlada Srbije je inače prethodno, 30. avgusta, produžila važenje Uredbe koja se odnosi na ograničavanje cene osnovnih životnih namirnica, a njom je cena mleka do danas bila ograničena na 119,99 dinara.

Izvor: Euronews

Foto: Nova S

RUBRIKE
Podeli