Vlada posle povećanja cene struje najavljuje nova poskupljenja

Vlada posle povećanja cene struje najavljuje nova poskupljenja

Vlada Srbije dozvolila je Uredbom o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica poskupljenje brašna i mesa, a zatim te cene ograničila na maksimalni iznos, a utvrdjen je maksimalni nivo proizvodjačkih cena i marži za još nekoliko namirnica.

Pileće meso ne sme da bude skuplje od 300 dinara po kilogramu, a maksimalna maloprodajna cena brašna za tip-400 u pakovanjima do pet kilograma ne sme prelaziti 85 dinara, a tipa-500, takodje u pakovanjima do pet kilograma ograničena je na oko 79 dinara.Cena mleka sa 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra ograničena je na skoro114 dinara, navedeno je na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.

Uredbom se ograničavaju proizvodjačke cene, kao i one u trgovini na veliko i u trgovini na malo za jestivo suncokretovo ulje u pakovanju od jednog litra, koje ne smeju biti veće od cena koje su važile na dan 15. novembar 2021. godine.

Maksimalna proizvodjačka cena belog kristal šećera, u pakovanjima od jednog kilograma, pet kilograma i deset kilograma, ne sme prelaziti 80 dinara po kilogramu, a za sva ostala pakovanja ne sme prelaziti 88 dinara po kilogramu.

Uredba o novim cenama osnovnih namirnica i visinama marži važi do 31. avgusta.

Aiša Alić

RUBRIKE
Podeli