Da li su političari iz Sjenice izbegli jasan stav o rezoluciji o genocidu u Srebrenici?

Da li su političari iz Sjenice izbegli jasan stav o rezoluciji o genocidu u Srebrenici?

U Debati na A1, predstavnici lista za lokalne izbore u Sjenici suočili su se sa pitanjem o podršci rezoluciji u Srebrenici. Nekoliko učesnika izbeglo je da direktno odgovori na ovo pitanje, ostavljajući gledaoce bez jasnog stava o njihovom mišljenju po ovom važnom pitanju.

U debati na A1, predstavnici lista za lokalne izbore u Sjenici su izbegavali direktno odgovoriti na pitanje o podršci rezoluciji o Srebrenici, iako su se većinskim delom složili da je prihvatanje ove rezolucije pozitivno. Istakli su da je neophodno i suštinski raditi na zajedništvu, radi bolje budućnosti i razvoja našeg regiona.

Na pitanje da li je gospodin Mujagić za usvajanje rezolucije, Mujagić je odgovorio da su međunarodno  Haški tribunal i ostali međunarodni sudovi dali svoj sud o tome i kao i da on nije stručnjak da govori o tome ali da pozdrvalja rezoluciju.

“Oko prošlosti se, naravno, nećemo složiti i ne moramo da se složimo, ali to nije razlog da u budućnost ne gledamo zajedno, da ne sarađujemo i da ne rešavamo probleme na zadovoljstvo svih naših građana”.

”Ja nisam stručnjak ali pozdravljam rezoluciju, dodao je Mujagić, nosila liste Stranke pravde i pomirenja na izborima u Sjenici.

Ispred Sranke demokratske akcije Sandžaka gospodin Mujović istakao je da je njihov stav povodom usvojene rezolucije jasan, kao i da je usvajanje ove rezolucije civilizacijska tekovina i da se potpuni slažu sa usvajanjem iste.

“Politika stranke demokratske akcije Sandžaka je vrlo jasna. Mi smatramo da je usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici civilizacijska tekovina i potpuno se slažemo sa usvajanjem. Drago nam je, što krivica nije bačena na ceo srpski narod, već na pojedincima koji su počinili tako strašnu stvar, odnosno ljude i vojnike koji su počinili genocid u Srebnici. To je za nas vrlo jasno i nedvesmisleno”, rekao je Mujović, nosilac liste Stranke demokratske akcije Sandžaka u Sjenici.

Nosila liste Stranka demokratske partije u Sjenici, Kamberović rekao je da što se tiče genocida u Srebrinici i samog pitanja Srebrinice da je ona bolna tačka svih Bošnjaka i da je to visoka politika.

“Srebrinica je bolna tačka svih nas Bošnjaka i činjenice su da su tamo stradali Bošnjaci, isključivo i samo zato što su bili Bošnjaci. Haški tribunal je dao svoj stav i svoje mišljenje i kazao je da se u Srebrinici desio genocid. Genocid koji se desio je produkt pojedinca, a ne kolektiviteta srpskog naroda, rekao je Kamberović, nosilac liste SDP u Sjenici.

Na pitanje da li pozdravlja usvajanje rezolucije u Srebrenici Kamberović je dodao: “Pa ja sam svoj stav rekao, u Srebrinici se za mene kao Bošnjaka desio genocid i ta odgovornost pada na pojedinca, a ne na kolektivitet srpskog naroda. Visoka je politika, ja zaista ne mogu da se uplićem u to, jer ja sam lokalni političar. 


Ispred liste BOSS, predstavnik ove liste u našoj jučerašnjoj debati Momirović rekao je da je njegov stva vezan za usvajanje rezolucije onakav kakav je izneo i predsednik, Aleksandar Vučić kao i to da su oni lista koju su tu za jedinstvo Bošnjaka i Srba.

“Na rezoluciju gledamo onako kako Predsednik,  Republike Srbije, Aleksandar Vučić gleda”, dodao je Momirović.

Ispred grupe građana “Bez diskriminacije” na čijem čelu je Aldin Kurtović istakli su da što se tiče genocida, oni su bez diskriminacije kao i da im je drago što te žrtve nisu diskriminisane i što je kako kaže Kurtović “pravda došla na svoje”.

“Pa mi smo bez diskriminacije, ne možemo diskriminisati ni te žrtve koje su, na žalost, se desile, drago što nam je što žrtve nisu diskriminisane i što je pravda došla na svoje”zaključio je Kurtović, ispred grupe građana, “Bez diskriminacije”. 

Predsednica lokalne skupštine u Sjenici Mulka Zornić, koja se na predstojećim lokalnim izborima, kandidovala sa listom grupe građana pod nazivom „Bilo je dosta“, u svom ovraćanju istakla je utisak da su svi koji su prisustvovali u našoj debati, povodom održavanja izbora u Sjenici, žele da pozdrave rezolucija ali da se na to ne naljute braća Srbi i dodala: “Ja pozdravljam rezoluciju o genocidu u Srebrenici koji se desio i svi oni koji su počinili zločin treba da se kazne.”

Fadil Nikšić ispred liste “Za budućnost i razvoj Sjenice”, rekao je da je narodu u Sandzaku dosta svađanja, rasprave i da se ovo pitanje trebalo zaobići sa obzirom da su oni političari na lokalu .

“Postavili ste veoma bolno pitanje koje niste trebali postaviti večeras. Si ovi ljudi ovde, bilo kojoj opciji da pripadaju  i svom narodu u Sandžaku je dosta svađanja, dosta je da nas neko brani, da nas neko hvali. To pitanje ste trebali zaobići, ovo je lokalni parlament ali se složio da je po njemu, počinjen genocid u Srebrenici.

“Tiče se Bošnjaka, to je presuđena stvar u Haškom tribunalu, mnogo davno ne presuđeno pojedincima. Govorimo o rezoluciji. Po meni, Fadilu Nikšiću, desio se genocid i po meni, Fadilu Nikšiću, rezolucija je pozitivna”, dodao je Nikšić, ispred liste  “Za budućnost i razvoj Sjenice”.

O ovoj temi i o mnogim drugim temama vezanim za predstojeće izbore u Sjenici, koji su zakazano za 2.jun govorilo se u našoj debati, koju u celosti možete pogledati na našem YouTube kanalu, i na linku.

CATEGORIES
Share This