Večeras sa zalaskom sunca počinje nova 1446. hidžretska godina

Večeras sa zalaskom sunca počinje nova 1446. hidžretska godina

Večeras, 6. jula, sa zalaskom sunca i oglašavanjem mujezina s munara koji pozivaju vernike muslimane na akšamsku molitvu, nastupa Nova hidžretska godina. Prema Takvimu Islamske zajednice, 1. muharrem 1446. hidžretske godine pada u nedelju, 7. jula 2024. godine.

Hidžra je historijski događaj koji označava seobu Božijeg Poslanika Muhammeda, a.s., i prvih muslimana iz Mekke u Medinu 622. godine i predstavlja jedan od ključnih trenutaka u historiji islama. Ovaj događaj je postao prekretnica u formiranju zajednice muslimana temeljenoj na požrtvovanosti, bratskoj ljubavi i solidarnosti.

Na našim područjima, proslava nove hidžretske godine često uključuje pravljenje halve i kupovinu sedam osnovnih namirnica za ishranu, poput soli, ulja, brašna, šećera i pirinča, kao simbol radosti, bereketa i nafake.

Muslimanski kalendar je lunarni, odnosno mesečev kalendar, što ga čini kraćim za deset dana u odnosu na solarni kalendar. Ovakav način računanja vremena usvojen je za vreme halife Omera, r.a., a za početak računanja vremena uzeta je Hidžra. Ovaj događaj nije samo vremenska oznaka već i simbol jedinstva, vere i zajedništva muslimanskog naroda.

CATEGORIES
Share This